מה בא לך לאכול?
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram
בלושה
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram
  • סדנאות וארוחות
  • מתכונים
    • מאפים מלוחים
    • מטבח קווקזי
    • מהיר ועצבני
    • בשר ועוף
    • סלטים
    • עיקריות
    • תוספות
    • חגים
      • פורים
      • חנוכה
      • פסח
      • ראש השנה
      • שבועות
    • ממרחים ורטבים
    • טבעוני / צמחוני
    • מרקים
    • מתוק
  • מטיילת ואוכלת
    • בירושלים
    • בארץ
    • בעולם
  • דברו איתי
  • אודות
  • Newsletter
  • סדנאות וארוחות
  • מתכונים
    • מאפים מלוחים
    • מטבח קווקזי
    • מהיר ועצבני
    • בשר ועוף
    • סלטים
    • עיקריות
    • תוספות
    • חגים
      • פורים
      • חנוכה
      • פסח
      • ראש השנה
      • שבועות
    • ממרחים ורטבים
    • טבעוני / צמחוני
    • מרקים
    • מתוק
  • מטיילת ואוכלת
    • בירושלים
    • בארץ
    • בעולם
  • דברו איתי
  • אודות
  • Newsletter
דף הבית » בלוג » גספצ'ו – מרק עגבניות קר לימים לוהטים

גספצ'ו – מרק עגבניות קר לימים לוהטים

3 ביוני 2014 4:38 אין תגובות

שבועות 2014, שרב כבד, אני מתעוררת ב-6:30 בבוקר ומנסה להירדם שוב אבל לא מצליחה.
עוברת לסלון, נדבקת לספה ובא לי למות.
להדליק גז, טוסטר אובן או סתם מצית לא בא בחשבון… אז הגיע הגספצ'ו והציל את הגופה הנמסה שלי. אם גם אתם התעייפתם ממצעד הפשטדות ועוגות הגבינה אתם מאהבו את המתכון הזה. יש לכם את כל המצרכים הדרושים במקרר (כולה כמה ירקות של סלט סטנדרטי) זה פחות מ-4 דקות עבודה על השעון.

גספצ'ו, מרק עגבניות קר הגיע אלינו מספרד והיום יש כבר אינספור ורסיות שמבוססות על פירות וירקות אחרים. אני חובבת עגבניות גדולה ולכן דבקתי בגרסה המסורתית. הספרדים גילו את העגבניה לאחר שקולומבוס גילה את אמריקה ומשם הפרי (זה פרי חברים, לא ירק ואפילו היה משפט בעניין) הנפלא הזה הופץ באירופה. האירופיים החשוכים נבהלו למראה הפרי הסקסי ואף קראו לו "פרי השטן". מאז הרבה גספצ'ו זרם בנהר והספרדים פיתחו אהבה עזה לעגבניה. עד כדי כך שמדי שנה נערך פסטיבל בשם טומטינה שהוא מלחמת עגבניות ע-נ-ק-י-ת.

אם חשבתם שהספרדים אובססיבים שכחתם מאיפה אנחנו מגיעים. גם אצל היהודים התנהל קרב סוער סביב השם. כך כתוב בויקיפדיה:
השם "עגבנייה", שמקורו בשורש ע-ג-ב המתקשר בחיזור, בהתעלסות ובתשוקה, ניתן לה על ידי הרב יחיאל מיכל פינס בהקבלה לכינויהּ העממי באירופה "תפוח אהבה". במשך כעשרים שנה, עד ימי העלייה השנייה, הוחרמה המילה "עגבנייה" על ידי חלק ממחדשי השפה העברית, ביניהם אליעזר בן יהודה עקב "גסותה". עם בוא העליות המאוחרות יותר, נקלט השם עגבנייה בפי כל. ככל הנראה בשל הקרבה הלשונית לשפות האירופיות – "תפוח אהבה" כאמור. הצעות נוספות לשם הירק ניתנו על ידי הרב קוק שהתנגד לשם בעל האופי המיני והציע "אדמונייה", ואליעזר בן יהודה שהציע את השם "בַּדּוּרָה", צורה עברית למילה הערבית "בנדורה" (بَندُورَة), אשר גם היא למעשה, הינה שערוב המילה פומודורו (pomodoro) מהשפה האיטלקית.


מתכון לגספצ'ו – מרק עגבניות קר

חומרים ל-4 מנות:

4 עגבניות בשלות ומוצקות חתוכות לרבעים
1 כוס עגבניות שרי תמר חצויות
1 מלפפון חתוך גס
1/2 פלפל ירוק חריף ללא גרעים
1 שן שום
1/2 בצל סגול קצוץ גס
1/2 פלפל אדום מתוק חתוך גס
פרוסת לחם אחיד או חלה חתוכה לקוביות
1 כפית חומץ בן יין לבן
שמן זית
3 כפות מיץ לימון
מלח ופלפל שחור גרוס

להגשה:
2-3 פרוסות לחם איכותי קלויות בטוסטר
חופן כוסברה קצוצה

+ שמים את הירקות והלחם במעבד מזון וטוחנים בפולסים למחית חלקה.
+ מוסיפים 2 כפות שמן זית, מיץ לימון, חומץ, מתבלים במלח ופלפל ומערבבים.
+ יוצקים לצלחות אישיות, שוברים מעל פיסות קטנות של לחם ומפזרים מעט כוסברה. מגישים מייד.

בתאבון,
אלונה

פורסם ב: Uncategorized, חגים, טבעוני / צמחוני, מהיר ועצבני, מרקים, מתכונים, שבועות
« הקודם
הבא »

השארת תגובה

ביטול

מה בא לך אכול?
משתה קווקזי

משתה קווקזי

פיתות זעתר במחבת

פיתות זעתר במחבת

סלקים צבעוניים צלויים עם קישק ואורגנו טרי

סלקים צבעוניים צלויים עם קישק ואורגנו טרי

אדיסה – "חלוות" קמח מהמטבח הקווקזי

אדיסה – "חלוות" קמח מהמטבח הקווקזי

גרבלקס – סלמון בכבישה ביתית

גרבלקס – סלמון בכבישה ביתית

בייגלה זיתים, עגבניות מיובשות וקשקבל

בייגלה זיתים, עגבניות מיובשות וקשקבל

עלי חובזה ממולאים באורז מלא, חמוציות ולימון כבוש

עלי חובזה ממולאים באורז מלא, חמוציות ולימון כבוש

אסאדו עם פטריות וימבה בצל מקורמל

אסאדו עם פטריות וימבה בצל מקורמל

צ'ודו דלעת ואגוזי מלך

צ'ודו דלעת ואגוזי מלך

קורזה – הכיסון שמשגע את יהודי קווקז

קורזה – הכיסון שמשגע את יהודי קווקז

החיפוש אחר המטבח הקווקזי שלי

החיפוש אחר המטבח הקווקזי שלי

בורקיטס גבינות ב-20 דקות

בורקיטס גבינות ב-20 דקות

תבשיל אוסובוקו וערמונים

תבשיל אוסובוקו וערמונים

סלט ירקות צלויים של יפית

סלט ירקות צלויים של יפית

טרה – תבשיל חובזה חגיגי של יהודי קווקז

טרה – תבשיל חובזה חגיגי של יהודי קווקז

בלושה בפייס
  • בשר ועוף
  • חגים
  • טבעוני / צמחוני
  • מהיר ועצבני
  • מאפים מלוחים
  • מטבח קווקזי
  • עיקריות
  • תוספות
בלושה באינסטוש
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן
פתח סרגל נגישות

כלי נגישות

  • הגדל טקסט
  • הקטן טקסט
  • גווני אפור
  • ניגודיות גבוהה
  • ניגודיות הפוכה
  • רקע בהיר
  • הדגשת קישורים
  • פונט קריא
  • איפוס