מה בא לך לאכול?
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram
בלושה
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram
  • סדנאות וארוחות
  • מתכונים
    • מאפים מלוחים
    • מטבח קווקזי ושו"ת
    • מהיר ועצבני
    • בשר ועוף
    • סלטים
    • עיקריות
    • תוספות
    • חגים
      • פורים
      • חנוכה
      • פסח
      • ראש השנה
      • שבועות
    • ממרחים ורטבים
    • טבעוני / צמחוני
    • מרקים
    • מתוק
  • מטיילת ואוכלת
    • בירושלים
    • בארץ
    • בעולם
  • דברו איתי
  • אודות
  • Newsletter
  • סדנאות וארוחות
  • מתכונים
    • מאפים מלוחים
    • מטבח קווקזי ושו"ת
    • מהיר ועצבני
    • בשר ועוף
    • סלטים
    • עיקריות
    • תוספות
    • חגים
      • פורים
      • חנוכה
      • פסח
      • ראש השנה
      • שבועות
    • ממרחים ורטבים
    • טבעוני / צמחוני
    • מרקים
    • מתוק
  • מטיילת ואוכלת
    • בירושלים
    • בארץ
    • בעולם
  • דברו איתי
  • אודות
  • Newsletter
דף הבית » מתכונים » בשר ועוף » מתכון ל"פלוב" מהמטבח הקווקזי הגאה שלי

מתכון ל"פלוב" מהמטבח הקווקזי הגאה שלי

2 באפריל 2014 4:41 30 תגובות

אושפלו מתכון

כל ילדותי גדלתי בשקר. בכל חג, כשהוגש למרכז השולחן מגש רחב עם אורז ריחני משובץ בפיסות גזר ובשר גרפתי לי מעט לצלחת והתאהבתי עוד קצת במטבח העדתי שלנו.
ואז, גדלתי ולא הייתי צריכה לחפור עמוק כדי לגלות שגנבנו את המאכל הכי מפורסם של בוכרים. להם יש אינסוף גרסאות לפילאף וזו שלנו כנראה אחת מהם.
כשמסתכלים על המפה מייד מבינים מאיפה שתושבי אוזבקיסטן ירשו את רפרטואר מאכלי האורז שלהם. הרי נתיב מסחר העיקרי בין מזרח למערב – דרך המשי עבר ממש בבוכרה (עיר הבירה של אוזביסטן) ואז המשיך לאיראן. והאיראנים אלופים בתבשילי אורז.

הדרך מבוכרה לקווקז הייתה קצרה שכן מפריד בינייהם הים הכספי שהוא בכלל אגם גדול. המאכל הזה אומץ בחום גם במטבחים הרוסיים, שם השם שונה מפילאף pilaf לפלוב plov.

אחד הדברים המעניינים בפלוב הוא ששונה מהרוב המכריע של מלאכות הבישול אותו מכינים גברים. לרוב על אש גלויה, מחוץ לבית ותמיד בסיר יעודי מברזל יצור בשם קאזאן (kazan). תחתית הסיר הזה היא עגולה מה שמאוד מזכיר את צורתו של הווק הסיני, עוד מזכרת שהשאירו הסוחרים בדרכם מסין אל המערב.
ההכנה מתחלקת לשני חלקים, הכנת ה"זירוואק" שזה תבשיל מקדים של בשר עם תעופות שומן כבש, בצל וגזר. והשלב השני הוא הוספת האורז ובישולו סמוך להגשה.

פלוב מטבח קווקזי

 

כלל חשוב מאוד: לא מערבבים את התבשיל אחרי הוספת האורז. בהגשה מעבירים את האורז המבושל לכלי הגשה רחב ועליו מפזרים את פיסות הבשר עם התוספות.

 


מתכון לפלוב – תבשיל אורז עם בשר וגזר

חומרים ל-8-10 מנות:
1 ק"ג בשר שפונדרה או מכסה צלעות חתוך לקוביות בגודל 2 ס"מ
150 גרם שומן כבש חתוך לקוביות (או 1/2 כוס שמן ניטרלי)
1/2 ק"ג אורז עגול מושרה שעה במים קרים ומסונן
3 בצלים גדולים קצוצים דק
6 גזרים חתוכים לרצועות ארוכות (בעזרת מנדולינה או סכין חדה לא בפומפייה)
חצי כפית זרעי כמון שלמים
חצי כפית כורכום
חצי כפית זרעי כוסברה טחונים
כף מלח
2 ראשי שום בקליפתם

אופן הכנה:
+ מחממים הייטב סיר גדול וכבד. שמים קוביות שומן כבש ומטגנים עד שהן נמסות כמעט לגמרי. מוצאים את השאריות בכף מחוררת ומוסיפים בצל. מטגנים על הלהבה הגבוהה ביותר 5-6 דקות עד להזהבה.
+ מוסיפים קוביות בשר ומטגנים עד שהוא משנה את צבעו.
+ יוצקים 1/2 כוס מים רותחים, מנמיכים ללהבה בינונית-נמוכה ומבשלים כשעה-שעה וחצי בסיר מכוסה עד שהבשר רך לגמרי.
+ מוסיפים גזר, מבשלים כ-10 דקות עד שהוא מעט מתרכך.
+ מפזרים אורז, נועצים את ראשי שום בתוכו ויוצקים מים כסנטימטר וחצי מעל האורז. מביאים לרתיחה ומבשלים על להבה נמוכה בסיר מכוסה 30 דקות.
+ מכבים את הלהבה ונותנים לסיר לעמוד סגור כ-15 דקות. תחילה מעבירים לכלי הגשה בעזרת כף עץ רחבה שכבה של אורז עליו מסדרים בשר וגזר ולמעלה מניחים ראשי שום. מגישים חם.

בתאבון,
אלונה

 

רוצים לשמוע על המשתה הקווקזי שלי? לחצו כאן

אולי תאהבו גם:

  • ממרח בטטה מתובל – ממרחים לסנדביץ' חלק 2ממרח בטטה מתובל – ממרחים לסנדביץ' חלק 2
  • בייגל כוסמין ויוגורטבייגל כוסמין ויוגורט
  • כבד קצוץ – ממרחים לסנבדיץ' חלק 3כבד קצוץ – ממרחים לסנבדיץ' חלק 3
  • בורקס בשר חגיגיבורקס בשר חגיגי
פורסם ב: בשר ועוף, חגים, מטבח קווקזי ושו"ת, מתכונים, עיקריות, פסח, ראש השנה תגיות: אושפלו, מתכון לאושפלו
« הקודם
הבא »

30 תגובות

  1. זיוה 13 באוגוסט 2017 בשעה 11:48 הגב

    שלום. לגבי הפלוב הקווקאזי.
    אני מבינה שסך זמן הבישול של הבשר הוא כשעה וארבעים דקות. אבל הבקר שפונדרה או כל נתח אחר זמן בישול הוא כשלוש שעות כדי שיהיה רך

  2. אסתי 12 בדצמבר 2018 בשעה 17:28 הגב

    היי
    אפשרי להכין יום לפני ? או שעדיף להכין באותו היום?

    • אלונה אייזנברג 12 בדצמבר 2018 בשעה 17:31 הגב

      היי אסתי,
      בהחלט אפשר להכין את כל השלבים של הכנת הבשר והגזר עד שלב הוספת האורז ולשמור במקרר. שעה וחצי-שעה לפני ההגשה לחמם, להוסיף אורז ולהמשיך לפי שאר הוראות המתכון.

      בתאבון

    • משתמש אנונימי (לא מזוהה) 27 במאי 2019 בשעה 17:59 הגב

      נראה לי שכן

  3. Lagertha 25 באפריל 2019 בשעה 14:08 הגב

    נתחיל מזה שפלוב זה לא מאכל אוזבקי ולא קווקזי.
    נסיים בכך שבפלוב לא שמים שום פפריקה.

    • Dee 22 בדצמבר 2019 בשעה 13:42 הגב

      נתחיל בזה שאת מטומטמת וזה מתכון מדהים וטעים ושמים פפריקה בריבוע

  4. קרייתית אוהבת חיות 9 במרץ 2020 בשעה 3:33 הגב

    אני חייבת להעיר שעשיתי את המתכון ממש מילה במילה ויצא בכלל לא כמו שאמור לצאת!!! בשר מבשלים ל פ ח ו ת שעתיים!! אז אחרי שעשיתי כמו שרשמת, לקחתי את המנה והוספתי מים עם מלח, כורכום ושמן, שפכתי והכנסתי לתנור בכלי מכוסה לשעתיים ואז הכל יצא מדהים ורך!! לא שמת מספיק תיבול בכלל.

  5. אירנה 13 במאי 2020 בשעה 8:58 הגב

    מעולה!
    החלפתי את השפונדרה בכבש. יוצא מעולה כל פעם ולא מפסיקה לקבל מחמאות מכולם

  6. שרית 28 במאי 2020 בשעה 17:35 הגב

    מתכון מצויין! התיבול מעולה והבשר יוצא נהדר.
    מה שכן, ראוי לתקן את זמן בישול הבשר שכתבת. 40 דקות ממש לא מספיק (הבשר נשאר גומי). צריך לבשל אותו לפחות שעה ורבע/וחצי לפני שמכניסים את האורז. כלומר סך הכל, הבשר זקוק ל-שעתיים בישול לפחות!

    • אלונה אייזנברג 31 במאי 2020 בשעה 9:17 הגב

      היי שרית,
      תודה רבה, כיף לשמוע.
      תודה גם על ההערה, את צודקת, אעדכן במתכון.

  7. קאני 26 בנובמבר 2020 בשעה 1:06 הגב

    קודם כל תודה על המתכון! נראה אותנטי מאוד ומזכיר לי את הבישולים של סבתא

    יש דרך לטבען את המתכון? פשוט לוותר על השלב של הבשר ולטגן רק את הבצל? או שיש תחליף אחר שיכול לעבוד כאן במקום השפונדרה?

    תודה!

    • אלונה אייזנברג 26 בנובמבר 2020 בשעה 6:00 הגב

      היי קאני,
      לדעתי אי אפשר באמת לטבען את המתכון, לבשר פה יש תפקיד משמעותי מידי. אפשר לנסות להחליף בקוביות חציל ופרחי כרובית מטוגנים. שימי לב שאת מוסיפה מספיק שמן, אחרת האורז לא יגיע למרקם הרצוי.
      בתאבון ועדכני איך יצא

      • לאה 22 ביולי 2022 בשעה 11:46 הגב

        אינני קווקזית.
        טיילתי במרכז אסיה ובישלתי אוכל מקומי ,גם לטיבעונים בחבורה.
        אפשר לטגן חצילים ופטריות לתבל בשום וכמובן ומלח.ולהוסיפם מעל לאורז בסוף הבישול.

        זה היה נפלא .

  8. מירי 6 בפברואר 2021 בשעה 14:15 הגב

    יצא מעולה מהפעם הראשונה. תודה!

  9. אירה 13 באוקטובר 2021 בשעה 12:25 הגב

    אלונה יקרה,
    תודה על המתכון הנהדר!
    הכנתי עכשיו בפעם הראשונה וממש טעים!

    תודה לך

    • אלונה אייזנברג 13 באוקטובר 2021 בשעה 12:28 הגב

      איזה כיף לשמוע! תודה רבה

  10. בני גנצוצ 5 בפברואר 2022 בשעה 17:31 הגב

    אהלן וסהלן.
    הכנתי את המתכון והבשר יצא לי בטעם של קרטון. הילדים כבר מורגלים לטעם ושיבחו אותי רבות.
    האם גם לשם חבריי לפורום יצא טעם של קרטון? האם זהו הטעם שבוכרים אוהבים? קרטון?

    בתודה, בנצוצ

    • אלונה אייזנברג 5 בפברואר 2022 בשעה 17:40 הגב

      היי בני,
      אם הילדים שלך אהבו אתה את שלך עשית.
      במידה והבשר יוצא לך בטעם קרטון ממליצה בחום להחליף קצב
      לגבי בוכרים, אין לי מושג.
      אנחנו הקווקזים מתים על טעמי נייר פרגמנט, קרטון קצת מגרד לנו בגרון

      • דידי 16 במאי 2024 בשעה 23:42 הגב

        הרגת אותי מצחוק את גאונה בשנינות שלך!!
        אצלנו יוצאי טורקיה מזמינים תמיד רופא שיניים
        צמוד שיהיה באירועים משפחתיים למקרה שהרחת לוקום יוציא לנו את הסתימות מהמקום ויש דודה מבוגרת שעומדת בכניסה עם בקבוק או דה קולון הדרים ביד , שהבריחו מטורקיה , בשביל לרסס את הדוד בנימין שלא מתקלח, זה כמו די די טי רק עם ריח טוב

  11. אלון 19 במרץ 2022 בשעה 15:05 הגב

    שינית את התבלינים במתכון?

    • אלונה אייזנברג 1 ביוני 2022 בשעה 5:56 הגב

      יש מצב,
      מידי פעם אני עורכת חלק מהמתכונים.

  12. גיטל 22 ביוני 2022 בשעה 12:06 הגב

    היי! אפשר להחליף את האורז באורז עגול מלא? אם כן אשמח לדעת איך לבצע את זה בפועל (באיזה שלב להוסיף אותו וכו)

    • אלונה אייזנברג 22 ביוני 2022 בשעה 17:33 הגב

      היי גיטל,
      אין בעיה לעבוד עם אורז מלא. חייבים להשרות אותו לפחות שעתיים במים.
      להוסיף אותו בדיוק כפי שמופיע במתכון אבל קחי בחשבון שאולי תצטרכי להוסיף עוד חצי כוס-כוס נוזלים וגם זמן הבישול יתארך.

      בתאבון

      • טניה 25 בספטמבר 2022 בשעה 9:32 הגב

        היי 🙂 שינית את המתכון (הוא היה ממש מושלם)

        באיזה שלב להוסיף תבלינים? 🙂 תודה

        • אלונה אייזנברג 25 באוקטובר 2022 בשעה 8:04 הגב

          היי טניה,
          כן, לפעמים אני עורכת את המתכונים שוב בהתאם לדברים שלומדת ומדייקת.
          אני מוסיפה את התבלינים בשלב טיגון הבשר והבצל, לפני הוספת המים.

  13. דינה 8 בנובמבר 2023 בשעה 12:12 הגב

    היי!
    הכנתי כמה פעמים כבר את המתכון הזה, הוא מעולה!!
    אין לי בבית אורז עגול, יש לי יסמין. יש חשיבות לסוג האורז? אפשר להשמש ביסמין?
    תודה!

    • אלונה אייזנברג 8 בנובמבר 2023 בשעה 13:30 הגב

      היי דינה,
      איזה כיף לשמוע שאת אוהבת את המתכון!
      באורז עגול יש יותר עמילן ולכן הוא טיפה יותר דביק. אני מאוד אוהבת את המרקם הזה. אם את מחליפה ביסמין לא הייתי משרה במים אבל אז צריך לראות שלא חסר נוזלים בשלב הבישול. האורז יצא טיפה יותר "יבש" אבל זה יכול לעבוד.

  14. לבונה 19 בינואר 2024 בשעה 13:06 הגב

    איך זה יהיה צהוב עם אין תבלינים או שיש ולא רשום לא מצאתי אשמח לתשובה ועם אפשר לתבלין אחרי שמוכן

  15. לבונה 19 בינואר 2024 בשעה 13:07 הגב

    איך זה יהיה צהוב עם אין תבלינים או שיש ולא רשום לא מצאתי אשמח לתשובה ועם אפשר לתבלין אחרי שמוכן ראיתי שרשמת בתגובות לתבלין השאלה במה

    • אלונה אייזנברג 23 בינואר 2024 בשעה 7:40 הגב

      היי לבונה,
      את צודקת, הוספתי למתכון.

השארת תגובה

ביטול

מה בא לך אכול?
שבלולי תרד, פטה וקשקבל

שבלולי תרד, פטה וקשקבל

עוגיות צ'דר ופלפל שחור

עוגיות צ'דר ופלפל שחור

פסטו עלי גפן צעירים

פסטו עלי גפן צעירים

פחלווה של רוזי

פחלווה של רוזי

מרק עדשים, פטריות ושמיר

מרק עדשים, פטריות ושמיר

אלו גובי – תבשיל כרובית הודי

אלו גובי – תבשיל כרובית הודי

מנטי ארמני

מנטי ארמני

צ'יבורקי CHIBUREKI

צ'יבורקי CHIBUREKI

קוטאב – QUTAB

קוטאב – QUTAB

פיתה כוסמין ממולאת בזעתר וגבינת חמד

פיתה כוסמין ממולאת בזעתר וגבינת חמד

חנומה HANUMA

חנומה HANUMA

אדג'יקה – ADJIKA

אדג'יקה – ADJIKA

לחמניות בית ספר

לחמניות בית ספר

משתה קווקזי

משתה קווקזי

סדנת כיסונים

סדנת כיסונים

  • בשר ועוף
  • חגים
  • טבעוני / צמחוני
  • מהיר ועצבני
  • מאפים מלוחים
  • מטבח קווקזי ושו"ת
  • עיקריות
  • תוספות
בלושה באינסטוש
Follow on Instagram
גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן
פתח סרגל נגישות כלי נגישות

כלי נגישות

  • הגדל טקסטהגדל טקסט
  • הקטן טקסטהקטן טקסט
  • גווני אפורגווני אפור
  • ניגודיות גבוההניגודיות גבוהה
  • ניגודיות הפוכהניגודיות הפוכה
  • רקע בהיררקע בהיר
  • הדגשת קישוריםהדגשת קישורים
  • פונט קריאפונט קריא
  • איפוס איפוס