לאחרונה התעורר בי רצון לתעד את המאכלים שהיו על שולחן אמי וסבתי. כנראה יש שלב כזה בחיים שאת רוצה להביט אחורה, להתחבר למשהו, אולי זה קשור לזה שהפכתי לאמא.
לא מדובר באיזו נוסטלגיה או געגוע. אין בי שמץ של געגוע לעבר. אני פשוט חוששת לאבד את המסורת הפרטית של המשפחה שלנו שהתפתחה שנים במטבחים פשוטים בלי פירוטכניקות מעייפות. הרי אנשים נוסעים קילומטרים רבים כדי ללמוד טכניקות "אותנטיות" ואני עדיין זוכרת את הריח אבל עוד שנייה הוא נעלם.
ישבתי עם אחותי הגדולה וניסינו למנות את המאכלים שאנחנו יודעות להכין והגענו לכ-15 מאכלים. איפה כל השאר? יכול להיות שכבר פיספסנו את הרכבת?
אז פצחתי במירוץ תיעוד אובססיבי.
דודתי לידה, שכבר לא מסוגלת לשמוע את החפירות שלי בנושא התייאשה, פשוט יושבת ומוסרת מידע כמו בחקירת שב"כ. בכל פעם שאנחנו נפגשות אני מבינה כמה ידע יכול ללכת לאיבוד בעוד 10-20 שנים. וכמה זליגה יש בין מטבחי העולם אחר אל תוך השני. יש אינסוף וריאציות קווקזיות על הבצקים האיטלקים, על תבשילי אורז פרסים, ממולאים טורקיים ותבלינים איראניים. באופן מפתיע סלטים יש מעט מאוד ואת הירקות בדרך כלל אוכלים בשלמותם (כמובן תלוי על איזה אזור בקווקז מדובר).
גם האינטרנט הוא מקור מידע, אבל התחושה שיש בו הכל היא רחוקה מהמציאות ובחיפוש מעמיק שעשיתי, גם באתרים רוסיים גיליתי קומץ של מתכונים טובים.
זה אחד המתכונים שמצאתי ברשת, תרגמתי ודייקתי. פיתות ממולאות בגבינה ובצל ירוק- צ'פלאגש. הן נפוצות באזור צ'צ'ניה (צפון מזרח קווקז). מה שכיף במתכון הזה שמדובר בבצק זריז ללא שמרים והתפחות.
מתכון לפיתות מחבת ממולאות בגבינה – ללא התפחה
חומרים ל-6 פיתות:
לבצק:
600 גרם קמח
1/2 כפית סודה לשתייה
1/2 כפית מלח
400 גרם יוגורט
למלית:
קוביית פטה עזים במשקל של 300 גרם מפוררת
צרור בצל ירוק קצוץ דק
ביצה
פלפל שחור טחון
חמאה לטיגון ולמריחה
אופן הכנה:
+ בקערת מיקסר שמים קמח, סודה לשתייה ומלח ומערבבים.
+ מוסיפים יוגורט ולשים בעזרת וו לישה 3-4 דקות לקבלת בצק חלק ואחיד. אם חסר נוזלים מוסיפים מעט מים בהדרגה. משהים ל-5 דקות ולשים עוד 2-3 דקות.
+ מערבבים יחד את חומרי המלית.
+ על משטח מקומח קלות מחלקים את הבצק ל-6 כדורים. פותחים כל כדור לעיגול בעובי 1/2 ס"מ.
+ מניחים 2 כפות מלית במרכז כל עיגול וסוגרים. אפשר לסגור לחצי עיגול או לאסוף את הקצוות למין שק, להפוך ולשטח עם היד לפיתה בעובי 1 ס"מ.
+ מחממים מחבת כבדה עם כף חמאה ומטגנים את הפיתות על אש נמוכה מאוד 10 דקות מכל צד עד להזהבה יפה. מעבירים לצלחת הגשה, מורחים בחמאה ומגישים.
בתאבון
אלונה 🙂
מתכון טעים פשוט ומעולה!