בגיל 11, כשעליתי לישראל נחשפתי לראשונה לחג חנוכה. שם, במולדתי מעולם לא שמעתי על החג הזה למרות שהמשפחה המורחבת, בייחוד הצד של אמי היו שומרי מסורת די הדוקים. משום מה, במשפחה הגרעינית שלי לא חגגו את החג הכי יפה (בעיני) במסורת היהודית.
והנה השנה, כשאני כבר בת 36 גיליתי שליהודי קווקז יש מאכל ייחודי לחג – צ'ודו דלעת ואגוזים. שלא תבינו לא נכון, אכלתי מאות פעמים את המאפה הנפלא הזה, פשוט לא ידעתי שבמשפחות רבות הוא שמור דווקא לכבוד חנוכה. מאכל נוסף שאופייני לחג הזה הוא אוש קודואי (OSH KODOI) זה אורז עם קוביות דלעת, בעזרת אלוהי הפחממות, יום אחד אעלה גם את המתכון הזה לבלוג.
למה דווקא דלעת מככבת אצלנו בחג אורים? עדיין לא מצאתי תשובה מספקת לשאלה הזו. אבל אציין שבאופן כללי יהודי קווקז מאוד אוהבים דלעת. יש גם מנת שבת ייחודית ליהודי קווקז שעשויה מהכוכבת הכתומה, אפויה שעות ארוכות בפירות יבשים (צ'יי קודובי קודו CHII KODUBI KODU).
לפני שניגש למתכון אספר לכם שצ'ודו הוא שם כללי למאפה שטוח וממולא, הוא נפוץ בקרב קבוצות אתניות רבות המתגוררות ברחבי קווקז. המילואים הם רבים ומגוונים מאוד, בבית שלי אכלנו בעיקר:
- דלעת עם אגוזים
- בשר (אעלה מתכון בקרוב)
- ירוקים עם או בלי גבינה
- גבינות
- עוף עם אגוזים.
בדרך כלל לכל מלית יש סגירה ייחודית, בהמשך תוכלו לראות דוגמא לסגירת "צמה", היא אופיינית יותר לירוקים אבל אני אוהבת להשתמש בה לסגירת צ'ודו בשר.
באזור של צפון קווקז יש גם מלית של תפו"א וגבינה, מלית שלמדתי מאמא של השותף שלי אי שם בימי האוניברסיטה העליזים.
דרך נשות העדה שתשאלתי, בעיקר במרחב הווירטואלי גיליתי שהווריאציות הן רבות ושונות, חלקן מכינות את הבצק ללא שמרים בכלל, אחרות מטגנות את ה"פיתה" במחבת ו/או קוראות לו בשמות שונים ממה שאני מכירה. הגרסה שמובאת כאן היא הגרסה שהכינו בבית שלי, אני מניחה שאפייה בתנור היא הבת דודה הפחות שווה של הטכניקה המקורית – אפייה בתנור לבנים האופייני לאותו אזור.
מצרכים ל-2 מאפים בקוטר של כ-25 ס"מ:
לבצק:
500 גרם קמח
חצי כף סוכר
חצי כף מלח
כפית שמרים יבשים
250 מ"ל מים (כ-1 כוס ורבע)
2 כפות שמן
למלית:
1 כף שמן זית איכותי
20 גרם חמאה (לא חייבים, אך אם מורידים הוסיפו עוד כף שמן זית)
1 בצל קטן קצוץ דק
700 גרם דלעת מגוררת
100 גרם אגוזי מלך טחונים דק
רבע כפית זרעי כמון (לא חובה אך מאוד מומלץ)
חמאה להברשה
הוראות הכנה:
+ מכינים בצק: בקערת מיקסר שמים את כל החומרים היבשים, מערבבים. מוסיפים מים ושמן ולשים במהירות בינונית, כ-6-8 דקות עד לקבלת בצק חלק ונעים למגע. אם הוא נראה לכם יבש מידי הוסיפו 2-3 כפות מים והמשיכו ללוש. מורחים במעט שמן, מכסים במגבת לחה ומתפיחים שעה-שעה וחצי עד להכפלת הנפח.
+ מוציאים אוויר מהבצק, מחלקים ל-2 ומכדררים על משטח מקומח קלות. נותנים לבצק לנוח כ-15 דקות או עד שמסיימים להכין ולצנן את המלית.
+ מחממים תנור ל-220 מעלות (לא טורבו). אם יש לכן אבן שמוט חממו גם אותה, אם לא פשוט תחממו עם תבנית הפוכה בתוך התנור.
+ מכינים מלית: מחממים מחבת בינונית עם שמן וחמאה, מטגנים בצל עד להזהבה עדינה, מוסיפים זרעי כמון ומטגנים עד שהארומה מתחילה לעלות. מוסיפים דלעת ומטגנים 4-5 דקות עד שהדלעת מעט מתרככת (היא לא צריכה להיות מוכנה לגמרי). מצננים מעט ומערבבים עם אגוזים ומלח.
+ ממלאים, מעצבים ואופים: על גבי נייר אפייה מרדדים את הכדור בצק לעלה דק, חשוב להקפיד ששולי העיגול יהיו דקים יותר מהחלק המרכזי.
+ מפזרים 3-4 כפות מהמלית על העיגול כך שהשוליים יהיו ריקים. אוספים את השוליים לכיוון המרכז כדי שיווצר לשם סוג של שק. מהדקים הייטב והופכים על הצד של הסגירה כלפי מטה.
+ מעזרת מערוך מרדדים בזהירות את ה"פיתה" שנוצרה לנו עד לעובי של כ-1.5 ס"מ. מחליקים לתבנית יחד עם נייר האפייה ואופים כ-15 דקות עד לקבלת מאפה שזוף הייטב. מוציאים ומברישים בחמאה מייד. כך עושים גם עם הכדור בצק השני.
בתאבון,
אלונה
יפה מאד ! גם סבתא שלי היתה מכינה כאלה, כיף לאכול אותם עם תה מתוק.
כקווקזי ושף פרטי אני חושב שלהעביר את המטבח הקווקזי הלאה זו מחוייבות, לכן חשוב לבשל את המנות האלה, לעשות סדנאות ולפרסם מתכונים,
ישר כח!3>