מנטי ארמני

הפעם הראשונה שנחשפתי למאכל הזה הייתה ב-2013, כשנוף עתאמנה אסמאעיל הגיחה לחיינו בתוכנית מאסטר שף. המנטי הטעימים האלה היו מנת האודישן שלה. כמה ימים לאחר שידור הפרק ניסיתי לשחזר את המנה ומאז אני מבשלת אותה באירועים מיוחדים וארוחות שבהן אני ממש רוצה לפנק מישהו.

בתור ירושלמית טיילתי לא פעם ברובה הארמני שבעיר העתיקה, אך מעבר לכנסיות היפות והכלים הכחולים אינני יודעת כלום על הקהילה הזו, בטח לא על המטבח שלה. לא ברור איך קהילה כה גדולה עוברת "מתחת לראדר" של החברה שלנו.

המתכון כאן הוא אומנם בהשראת המנה של נוף אבל שיניתי כמה מרכיבים במנה בהתאם להעדפות שלי ולכן אינני יכולה לטעון לכך שמדובר במתכון מסורתי. עוד אציין שאת המנה נהוג לאכול עם יוגורט, אני מחליפה את היוגורט בטחינה לימונית כשמדובר בחברים שומרי כשרות.

מתכון למנטי ארמנים – כיסונים אפויים ממולאים בבשר

מצרכים לכ-4 מנות:

לבצק:

  • 300 גרם קמח
  • ½ כפית מלח
  • ¾ כוסות (180 מ"ל) מים רותחים
  • ¼ כוס שמן זית איכותי

למלית:

  • 1 בצל קצוץ דק
  • 2-3 כפות שמן זית
  • 400 גרם בשר טלה שומני
  • ½ כוס עלי זעתר קצוצים
  • ¼ כפית בהרט
  • 3 כפות מים
  • מלח
  • ביצה להברשה

לסלסת עגבניות:

  • 3 עגבניות בשלות ומוצקות
  • 2 שיני שום
  • 2 כפות חומץ בלסמי לבן (או מיץ לימון)
  • ½ כפית מלח ים
  • 4-5 כפות שמן זית

רוצים לשמוע על סדנת הכיסונים שלי? לחצו כאן

אופן הכנה:

  • מכינים בצק: בקערה מערבבים מלח וקמח. יוצרים גומחה במרכז ויוצקים מים ושמן, בעזרת כף מערבבים עד שהעיסה מצטננת ואפשר ללוש אותה עם הידיים. לשים עד לקבלת בצק אחיד, מוסיפים כף-שניים של מים במידת הצורך. עוטפים בניילון נצמד ומשהים למנוחה של 20 דקות בטמפ' החדר.
  • מכינים מלית: מחבבים שמן במחבת ומטגנים בצל עד להזהבה עמוקה. מצננים לגמרי ומעבירים לקערה.
  • מוסיפים את שאר חומרי המלית, מערבבים הייטב בעזרת הידיים ומעבירים למקרר עד תחילת העבודה.
  • מרדדים, מעצבים ואופים: מחממים תנור ל-220 ומרפדים ומשמנים תבנית יפה שמתאימה להגשה.
  • על משטח מקומח מרדדים את הבצק לעלה דק, לעובי של 2-3 מ"מ. בעזרת גלגלת או סכין חותכים את הבצק לריבועים בגודל של 4 ס"מ.
  • לוקחים כפית מהמלית, מעצבים אותה בעדינות לכדור ומניחים במרכז ריבוע הבצק. מהדקים את קצוות הבצק בשני הצדדים לקבלת "סוכריה" פתוחה (ראו צילומים). מעבירים לתבנית. כך ממשיכים עם כל פיסות הבצק ומסדרים את המנטי בצפיפות על גבי התבנית.
  • טורפים את הביצה עם כף מים ומברישים את שולי הבצק של המנטי. אופים 35-45 דקות עד לקבלת הזהבה יפה.
  • בינתיים מכינים סלסת עגבניות: בעזרת מג'ימיקס טוחנים את העגבניות עם כל חומרי הסלסה למעט השמן. טועמים ומוסיפים מלח במידת הצורך. מוסיפים שמן, מערבבים ושומרים במקרר עד להגשה.
  • מוציאים את המנטי מהתנור, מפזרים בעזרת כפית את סלסת העגבניות מעל המנטי, במקור נהוג להגיש אותם גם עם יוגורט אבל אם אתם שומרי כשרות אפשר להחליף בטחינה לימונית. מגישים!

בתאבון,
אלונה

השארת תגובה