הכל התחיל עמוק מתחת לאדמה, שם שמואל גדל כמה חודשים. חקלאי נחמד טיפל בו יום יום, השקה, האכיל בחומרים מזינים (או כימיקלים, תלוי בשיטת גידול). בקיצור דאג ששמואל יגדל להיות ישר במידה מספקת, בגודל הנכון ובגוון הדרוש אחרת לחקלאי לא שווה לשלוף אותו מהאדמה והוא עלול להישאר בעונש באדמה או לסיים את חייו בקומפוסט למען הדורות הבאים.אם עמד בסטנדרט שמוכתב לחקלאי שולפים אותו מהאדמה ושולחים לבית אריזה. בבית האריזה בודקים שוב ששלמה עומד בסטנדרט היופי ושלא התחבר לחברה הרקובים, מנקים, אורזים ושולחים להפצה. הנה סוף סוף שמואל מגיע לסופר מואר וממוזג ועכשיו הוא מחכה שמישהו יקח אותו הבייתה לפני שהוא מתפגר ונזרק אל המכולה המעופשת שם בקצה המחסן.הופ! הגיעה גברת נחמדה, העמיסה אותו לעגלה. שמואל עדיין לא נרגע כי רבע!! מהירקות שהגברת קונה הולכים לפח, הוא ממש מקווה להגיע לקערת הסלט שלה.
כולנו מדברים על איכות הסביבה וכבר כמעט לא לוקחים שקיות בסופר. אנחנו גם קונים בשווקי איכרים כי זה חברתי וכו'. אבל עדיין מעטים מאיתנו יודעים שכ-40% מהמזון המיוצר בשבילנו הולכים לפח הרבה לפני שאנחנו פוגשים אותו בסופר. בערוצי התקשורת הממוסדים בקושי מדברים על הצלת מזון וכמה קל למלא את חלקינו בפתרון הבעיה. בזמן שמדינות ארופאיות החלו להתעורר ולטפל בכשל הזה בארץ יש רק ארגון אחד שמחוייב לעניין – לקט ישראל. עזבו אתכם לפוליטיקה ולמה צה"ל מעדיף לזרוק אוכל איכותי לפח מאשר להעביר אותו למשפחות עם ילדים רעבים. אנחנו, כולנו (!) זורקים כ-רבע מהאוכל שאנחנו רוכשים.
נכון, כולם יודעים שהפתרון הכי יעיל הוא לרכוש רק את מה שאנחנו צריכים (לא רק באוכל) אבל מה עושים אם כבר קנינו?
במסגרת הרצון לצמצם כמה שאפשר את זריקת המזון בבית שלי גיליתי על מני דברים. למשל שרוב הירקות העייפים שיש לנו במקרר מתעוררים לחיים אחרי צלייה בתנור. כשאני עושה ריסטרס על המקרר שלי לפני הקנייה הבאה אני אוספת גזרים, כרוביות, בטטות ושאר החברה שקצת איבדו מיופיים, קוצצת, מתבלת בים שמן זית איכותי ומלח גס ויאללה לתנור. לאחר חצי שעה יש לי ערמה של ירקות מלאי טעם שרק מחכים להיכנס לצלחת עם איזו פחממה ותעופות עשבי תיבול. ככה נולד גם הסלט הזה.
טיפ: תוכלו להחליף את הירקות בכל קומבינציה שקיימת אצלכם בבית אבל תקפיצו להכניס לתערובת ירק מתוק כמו גזר, בטטה או דלעת
מתכון לסלט אורז אדום עם ירקות צלויים ונענע
חומרים ל4-6 מנות:
1 כוס אורז אדום משרה במים קרים למשך שעה
עלים מ-2 גבעולי תימין
עלים מ-5 גבעולי נענע קצוצים גס
2-3 כפות מיץ לימון
3 כפות שמן זית
מלח אטלנטי
לירקות צלויים:
כרובית קטנה מפורקת לפרחים
4 גזרים בינוניים חתוכים לקוביות קטנות
מלח גס ופלפל שחור גרוס
2-3 כפות שמן זית
לרוטב טחינה עלק אסיאתי:
1/3 כוס טחינה גולמית
1/3 כוס מים קרים
2 כפות סויה
1 כף סילאן
1 שן שום כתושה
אופן הכנה:
+ מבשלים אורז: מבשלים אורז בשפע מים עם מלח על להבה בינונית בסיר חצי מכוסה 40 דקות עד שהאורז רך. מסננים ומצננים לגמרי.
+ בינתיים צולים ירקות: מחממים תנור ל-200 מעלות ומרפדים תבנית תנור בנייר אפייה.
+ בשתי קערות ערבוב נפרדות שמים פרחי כרובית וקוביות גזר. מתבלים במלח ופלפל ומזלפים שמן מעל. מערבבים היטב ומעבירים לתבנית אפייה.
+ צולים 45-50 דקות עד שהירקות משחימים מעט. מצננים לגמרי. בשלב הזה אפשר לשמור את האורז המוכן והירקות בקופסאות נפרדות במקרר עד יומיים.
+ מכינים רוטב: טורפים הייטב את כל חומרי הרוטב עד לקבלת טחינה דלילה וחלקה, שומרים בצנצנת סגורה במקרר עד 3 ימים.
+ מרכיבים ומגישים: בקערת ערבוב גדולה שמים אורז, ירקות, תימין, נענע, מיץ לימון ושמן זית. מערבבים היטב וטועמים, במידה וחסר מלח מוסיפים מעט. מגישים עם רוטב טחינה בצד.
אם ממש מתעקשים אפשר לשמור עד יום למחרת אבל עלי הנענע יאבדו מחיוניותם, קחו בחשבון. בעיני עדיף לשמור את כל החומרים מופרדים ולהרכיב לפי כמות הסועדים.
בתאבון,
אלונה