ולא נתקלתי בו לפתע בסמטה אפלולית אי שם בארץ זרה.
הוא תמיד היה שם שקט, מופנם ושזוף.
אבל הריח תמיד מסגיר אותו ואתה, מחורמן מריחות לחם טרי מושיט אליו את היד בלי כל שליטה. בביס הראשון מתגלות עשרות שכבות דקיקות, ומתחת למעטפת השזופה פורץ טעם מתקתק של בצל מקורמל. אמאל'ה
טוטואי הוא מאכל אופייני לפורים. משלוחי מנות של יהודים הרריים הכילו טוטואי ואסידו (מין "חלווה" שמכינים מקמח). לימים משלוחי המנות הצנועים האלה נעלמו וכמו כולם, גם אנחנו עברנו לסלסלות מלאות ממתקים תעשייתיים.
אצלי בבית הכינו אותו כפתרון ביניים, כדי שהילדים לא יזללו מהסירים לארוחת חג או לארוחת בוקר. אצלנו קוראים לו "טוטואי" ׂׂ(TUTUI) המהדרין שבתושבי דגסטן קוראים לו "לובוש טוטואי" – יעני לחם טוטואי. הגרסה שהכינו אצלי בבית הייתה פרווה (שמן במקום חמאה) אבל אני דווקא מרבה להכין את הגרסה החלבית.
בשנים האחרונות כשהעמקתי את חיפושי הקולינרים גיליתי שלא רק קווקזים יודעים להכין כזה, גם סינים (בינג) והודים (פארטה) טוענים לבכורה. אבל בתכלס, מה זה משנה?
יתרון משמעותי של הלחם הזה הוא שאין צורך בהתפחות ממושכות. מהרגע שהחלטתם לנתק את הישבן מהספה יקח לא יותר מ-15 דקות עד שיש לכם מאפים חמים וטעימים בטירוף.
שימו לב!! כדי שהמאפה יהיה מוכן מבפנים חייבים לרדד אותו דק ולטגן על אש נמוכה מאוד אחרת הוא ישחים מבחוץ וישאר בצקי מבפנים. בנוגע להקפאות וכו'. לא ניסיתי אבל ברמת העיקרון אין בעיה להכין את המאפים, להפריד בנייר אפייה, לעטוף היטב בניילון נצמד ולהקפיא. מפשירים במקרר ולא בחוץ לפחות 4 שעות ומטגנים לפי ההוראות בהמשך. אפשר גם להקפיא מוכן ולחמם בטוסטר אובן על 170 מעלות כ-10 דקות, אבל למה לכם? תכינו ותאכלו מייד – הרבה יותר טעים.
ואם כבר במטבח קווקזי עסקינן, סיפרתי לכם שאני עורכת ארוחות משתה קווקזיות בבית שלי? אז אם אתם חוגגים אירוע משמח או מחפשים פעילות מעניינת לחברים מוזמנים לקרוא כאן את כל הפרטים.
מתכון ללחם מחבת מהיר – טוטואי TUTUI
חומרים ל-2 לחמים בקוטר 20 ס"מ:
500 גרם (1/2 3 כוסות) קמח
1 כפית שטוחה מלח
1/2 כפית שמרים יבשים
1/2 1 כוסות (360 מ"ל) מים
למלית:
1 בצל גדול קצוץ דק דק או 2 בינוניים
50 גרם חמאה (אפשר להחליף בשמן) + עוד קצת להברשה לאחר הטיגון
להברשה:
50 גרם חמאה רכה
אופן הכנה:
+ מטגנים בצל: מחממים מחבת עם חמאה ומטגנים בצל על אש בינונית 6-8 דקות עד לקבלת צבע זהוב עמוק. מצננים.
+ מכינים בצק: מערבבים את החומרים היבשים ויוצרים גומחה במרכז. יוצקים מים ולשים לבצק חלק ואחיד.
+ ממלאים ומטגנים: מחלקים את הבצק ל-2 חלקים. על משטח עבודה מקומח מרדדים כל חלק לעלה דק בעובי 3-4 מ"מ. מורחים בחמאה רכה ומפזרים מעל מחצית מכמות הבצל בשכבה אחידה.
+ מגלגלים את הבצק לגליל ואז לשבלול. מרדדים ל"פיתה" בעובי 2 ס"מ. המלית עלולה לפרוץ החוצה באזורים מסויימים, זה בסדר גמור.
+ מחממים מחבת כבדה ויבשה על להבה נמוכה (בלי שמן). מטגנים את הלחם 6-8 דקות מכל צד עד להשחמה. מברישים בחמאה ומגישים מיד.
גיוונים ועניינים:
בגדול אפשר לקחת את המלית לכל כיוון שמתחשק לכם אבל הנה 3 המלצות שאני אוהבת במיוחד:
בצל ירוק וגבינת חמד: 8 גבעולי בצל ירוק קצוצים דק ו-200 גרם גבינת חמד מפוררת
פירה מתובל: 11/2 כוסות פירה תפוחי אדמה מתובל ב- 1/2 כף כורכום ו-1/2 כוס גבינה צהובה מגוררת
תרד וגבינה צהובה: 200 גרם גבינה צהובה מגוררת עם חבילת תרד קצוץ גס ומאודה
בפינת הקרדיט אלפי תודות לקירה קלצקי על הצילומים הנהדרים לכתבה אודות המטבח הקווקזי ל"לאישה"
בתאבון,
אלונה
טעים וקל להכנה .
תעדכני איך יצא
אם את רוצה שיהיה פרווה פשוט תחליפי את החמאה בשמן זית
מומלץ בחום. טעים מתקבל כמעט כבצק עלים. טעים יותר אפילו.
ברגע זה מכינה בפעם השנייה
איזה כיף לשמוע 🙂 תודה רבה
מתכון קל ופשוט עכשיו הכנתי מחכה לאכול
נראה מעולה! חייבת לנסות ממש בקרוב ❤️
לשמוע את זה ממך זו מחמאה ענקית
עשיתי עם כוסמין 70% ויצא מאוד מאוד דביק גם אחרי הוספת עוד 50 גרם קמח..בגלל סוג הקמח?
כל סוג קמח דורש כמות שונה של מים. כדאי להוסיף בהדרגה כדי להגיע למרקם הרצוי.
אפשר לאפות במקום לטגן במחבת?
אפשר אבל זה יצא שונה מאוד, תפוח יותר. אם בכל אופן את בוחרת לאפות כדאי להבריש בשמן או חמאה לפני כן.
מושלם!! יצא לי ממש מעולה וטעים במיוחד! בפעם השנייה שהכנתי לא חילקתי לשניים אלא הכנתי שבלול גדול במחבת גדולה מאוד ויצא לי גם מעולה!!
תודה רבה.
מוצלח מאוד
אפשר גם לגוון עם מלית מתוקה כמו ממרח תמרים יכול להיות פתרון מהיר
כל כך קל להכנה וטעים טעים. הכנתי בגירסת הפרווה עם בצל מטוגן ורצתי להכין נוספים במילוי טפנד זיתים בזיליקום. כל כך התלהבו שביקשו את המתכון. אנסה להכין היום במילוי בשרי. תודה לך!!
נראה מעולה!! יעבוד גם עם קמח כוסמין?
בשביל מה השמרים? הבצק בטוח לא תופח בזמן כזה קצר
גם בזמן הקצר הזה השמרים משפיעים על מרקם הבצק
האם ניתן להקפיא, לפני האפיה אחרי האפיה?
בעקרון לא אמורה להיות בעיה, אבל כמובן שזה הרבה יותר טעים סמוך להכנה
נראה אחלה ,הולכת לנסות היום עם ממרח זיתים שחורים .
אצלי לצערי הבצק בפנים נשאר לחלוטין לא עשוי גם אחרי חצי שעה על המחבת. יש לך רעיון מדוע?
תודה
כנראה שהשבלול היה עבה מדי, נסי לרדד דק יותר ולטגן על האש הנמוכה ביותר
פעם ראשונה באתר שלך-הכנתי את הלחם המהיר עם בצל מבצר מחמצת כי בדיוק הכנתי לחם חשבתי לעצמי שזה יכול להצליח ואכן יצא טעים מאוד וכייף שזה מהיר זמין לאכילה מיד
תודה לך
איזה כיף
תבורכנה ידייך, הכנתי, ובדיוק כמו שכתבת 15 דקות ומוכן. מקסים טעים, תודה
הכנתי אתמול את הדבר המדהים הזה הוספתי גבינה צהובה מגוררת יצא הורססס
איזה כיף!
הכנתי אחד עם בצל מטוגן עם חמאה ואת השני עם בולגרית ובזיליקום. יצא מעולה!! הילדים שלי חיסלו הכל בהנאה♥️ תודה!
תודה רבה פנינה, ממש מרגש לשמוע שאהבתם אנסה בהקדם את המלית עם הבולגרית שהצעת, נשמע מעניין
נראה מעניין – אבל "מחממים מחבת כבדה ויבשה"
אז המחבת יבשה או עם שמן? ומה גובה השמן?
תודה מראש על התשובה
שלום יהודית,
מחבת ללא שמן בכלל, יש מספיק שומן במאפה. שימי לב שחייבים להקפיד על להבה נמוכה אחרת המאפה לא יהיה מוכן בפנים
כמובן מוזמנת לעדכן איך יצא
תודה על התגובה המהירה. אנסה, בעיקר כשהבהרת שהטיגון הוא ללא שמן…
הכנתי עם בצל ירוק קצוץ (בלי לטגן אותו) ועם קמח כוסמין מלא! מאוד מאוד טעים.
רק אעיר שבשלב הלישה והרידוד נאצלתי להוסיף כל הזמן עוד ועוד קמח כי זה היה מאוד דביק ולא נוח לעבודה, זה נדבק למשטח בכל שלב והוספתי לא מעט. אולי פעם הבאה כבר בקערה אשים יותר קמח או פחות מים (הוספתי לפחות חצי כוס קמח תוך כדי עבודה)
בכל אופן תודה על המתכון! קשה לא לחסל הכל מיד כשזה מוכן D:
היי בת חן,
תודה ענקית על העדכון, זה משמח אותי כל פעם מחדש שקוראים שלי נהנים מהמתכון.
יכול להיות שפער הקמח שתיארת קשור לכך שמדובר בכוסמין, לפעמים גם בין סוגים שונים של קמח לבן פשוט יש הבדל. ולכן, ההמלצה הכי טובה שלי בתורת הבצקית היא תמיד להסתמך על מראה עיניים ותחושת ידיים עם כל הכבוד לגרמים וכוסות
נתקלתי במתכון אגב שיטוט סתמי, נשמע ממש מפתה. כבר הולכת להכין! אין צורך להתפיח בכלל את הבצק?
אין צורך להתפיח. הדבר היחיד שממש חייבים להקפיד זה להבה נמוכה בזמן הטיגון
וואי נראה טעים ברמות.
האם צריך למרוח משהו על הבצק לפני שמפזרים את הבצל המטוגן? (בתמונה נראה כמו חמאה?!)
תודה
הי, בתמונה נראה כאילו מרחת משהו על הבצק ולא רק פיזרת בצל מטוגן
כמו-כן באחת התגובות כתבת שהמחבת יבשה ושיש מספיק שומן בבצק
לא ראיתי שומן ברכיבי הבצק
מה אני מפספסת?
הי,
בתמונה נראה כאילו מרחת משהו על הבצק המרודד ובמתכון רשום רק לפזר את הבצל המטוגן
באחת התגובות רשמת שהמחבת יבשה ושיש מספיק שומן בבצק למרות שאין שום רכיב שומני.
מה אני מפספסת?
תודה
היי אוסנת,
מדובר בחמאה אך אפשר להחליף גם בשמן, ראי את הכמות ברשימת הרכיבים שבמתכון
ברשימת הרכיבים של הבצק אין בכלל שומן.
ובהוראות ההכנה לא כתבת למרוח כלום על הבצק מלבד הבצל.
האם את מתכוונת שיש מספיק שומן בבצק בזכות זה שטיגנו אתה הבצל בחמאה?
ועדיין לפי התמונות מרחת עוד חמאה- וגם זה לא מופיע בהוראות ההכנה.
תוכלי לפרט בבקשה?
היי, אתה צודק! אתקן במתכון.
צריך עוד 50 גרם חמאה או שמן להברשה של הבצק לפני שמפזרים עליו בצל מטוגן.
הכנתי בחמישי, להפתעתי כל הילדים טרפו וביקשו עוד. לא קל למצוא משהו שכולם אוהבים. אכין שוב במהרה.. תודה על מתכון חדש ומגוון
איזה כיף לשמוע, תודה רבה שחזרת לספר 🙂
אחת מטגנים? מורחים שמן על המחבת? כתוב רק לחמם את המחבת…
שלום נורית,
אין צורך לשמן את המחבת, יש מספיק שומן בבצק עצמו.
היום הכנתי בפעם הראשונה, היו לי אורחים וחששתי שלא יהיה לי זמן להשגיח על הלחם על הכיריים אז הכנסתי לתנור. האורחים התלהבו ושני הלחמים חוסלו במהרה…. תודה רבה על מתכון נפלא! ❤
איזה כיף לשמוע 🙂
תודה רבה
והיום הייתי חייבת לנסות את הגרסה של המחבת… אז הכנתי…. וואוווווו… הרבה יותר מוצלח! תודה רבה! ❤
הי, נתקלתי במתכון בשיטוט אחר מאפה מהיר במחבת. בלחם אחד לשתי בצל ירוק ועירית לתוך הבצק עצמו והוספתי גבנצ מגורדת ובלחם בשני פשוט מרחתי שוקולד השחר. שניהם יצאו נהדר וחוסלו מיידית. כפי שנאמר למעלה הבצק היה מאוד דביק והייתי צריכה להוסיף כמעט עוד 80 גר קמח עוד לפני הרידוד. נראה לי שלהבא באמת אשים פחות מים . תודה על מתכון מהיר טעים משביע ומגוון
כיף לשמוע 🙂
בתאבון
אם אין שמרים יש פתרון אחר?
יש מתכונים של לחם מחבת מבצק ללא שמרים. את המתכון הזה לא הייתי ממליצה להכין בלי שמרים, הוא יוצא דחוס מדי.
יצא מעולה, הכנתי עם שום ועשבי תיבול יצא טעים מאוד מאוד כולם נהנו.
תודה על המתכון, הכין בערב שבועות לאורחים שלי❤️
איזה כיף לשמוע, תודה רבה 🙂
אמאאאאא זה סוף!!!!!!
שילבתי בצל מטוגן עם גבינה צהובה מגורדת. מעל חמאה עם קצת זעתר. טעיםםם ברמות!!!!
נ.ב בהתחלה ניסתי עם מחבת ווק, יוצא מוצלח וטוב יותר במחבת רגיל
אליפות!!!
מעולה!!
יצא נהדר.
שבלול אחד הכנתי עם מילוי פיצה.
שבלול שני עם תרד + בצל לבן מטוגן + בצל ירוק + טיפה שום + מלח ופילפל וטיפה טימין
ו…
הכנתי את הבצק מקמח מלא משולב בקמח כוסמין לבן ויצא כל כך טעים.
חוסל במכה.
די
מתכון מושלם.
היי אלונה…כמות המים ל 1 ק"ג קמח צריכה להיות 2.5 כוסות מים ולא שלוש כוסות, לכן זה יוצא דביק מידי. שנית, אני מבין שאת מתחילה את הטיגון במחבת קרה או שאת מחממת קודם?
אצלנו בעדה הכורדית עירקית, שמאוד קרובה, יש הרבה מאפים בסגנון הזה….טעימים ברמות על. אצלנו ממלאים עם גבינות וחוביזה, עלי סלק, תרד, ושלל עשבי השדה בחורף כי זה מה שהכי זמין בעונה ליד הבית וגם האמת שהכי טעים. בקיץ, הולכים גם על הבשרי כי העלים הירוקים לא כל כך זמינים בשרב. ואז החמאה מתחלפת בשמן בשרי על בסיס מהחי.
וכמובן המון תודות על מתכון פשוט מאוד וקל לביצוע ובטוח שמאוד טעים.
יצא מדהים! אני ממליץ אחרי שמועכים את השבלול הזה שיצרנו לתת לזה 10-20 דקות לתפוח לפני שמכניסים למחבת.
מכירה, את המתכונים שלך וכמובן שניסיתי. תמיד יצא מעולה. במיוחד הפוקציה שתמיד מצליחה וגם את הפידה במילויים שונים, פצצצצצצצה! אוהבבבבבת!❣