אני פותחת את המכסה, ענן אדים סמיך וריחני עולה אל התקרה. בעזרת כף עץ רחבה אני לוקחת בזהירות מלוא כף אורז ומעבירה לצלחת. הגרגרים הירקרקים, מבריקים משומן ונדבקים אחד לשני כאילו מפחדים שיאכלו אותם מהר מדי. הם רכים נורא אבל שומרים על צורתם העגלגלה, סימן שאפשר לאכול.
בזמנים ההם השקית הייתה הכרחית כדי לשמור על גרגרי האורז שלא יתפחו יתר על המידה. היום בהרבה בתים של יהודי בוכרה מוותרים עליה אבל בשום פנים ואופן לא מגלים לאף אחד, בכל זאת מסורת וכו'.
האורז: משתמשים באורז עגול בלבד, בסמטי ושאר הזנים שיוצאים אחד-אחד לא מתאימים כאן, אנחנו רוצים להגיע למרקם מעט דביק.
חיתוך הפרגית: קוצצים את הפרגיות לקוביות בגודל 1 ס"מ. הבשר כאן הוא בגדר תבלין ולכן אנחנו לא רוצים לפגוש בצלחת פיסות גדולות. אבל גם לטחון את הבשר פחות מתאים, הוא יהפוך את התבשיל לדייסתי מדי. הכי נוח לפרוס את הפרגיות לרצועות ואז לקוביות. אנא מכם אל "תגלחו" מהבשר את השומן הוא הכרחי להצלחת התבשיל.
עשבי תיבול: יכול להיות שכמות העשבים תראה לכם מוגזמת, לא טעיתי במתכון, אלה הכמויות. את העשבים קוצצים דק בעזרת סכין חדה, לא במעבדי מזון למיניהם שיוציאו מהתבלינים את כל המיץ.
עניין נוסף, אם אחד מבני הבית לא חובב שמיר או כוסברה אין בעיה שתחליפו אבל אנא מכם נסו את המתכון כפי שהוא בפעם הראשונה ובפעם השנייה הכניסו את השינויים שאתם רוצים.
משפט הרגעה לפני שמתחילים, זה נשמע כמו המון עבודה אבל כשתסיימו את השלב הראשון והסיזיפי של קיצוץ הבשר ועשבים נגמרה העבודה. בתום 40 דקות בישול יתקבל תבשיל שתוכלו להגיש בגאווה באירועים הכי חגיגיים.
מתכון לבאחש – אורז ירוק עם פרגיות בהשראת המטבח הבוכרי
חומרים ל-6-8 מנות:
1/4 כוס שמן נטרלי
2 בצלים גדולים (או 3 בינוניים) קצוצים דק
1 ק"ג פרגית חתוכה לקוביות קטנות בגודל 1 ס"מ
1 צרור כוסברה קצוץ דק
1/2 צרור פטרוזיליה קצוץ דק
1/2 צרור שמיר קצוץ דק
5-6 גבעולי סלרי קצוצים דק (עם העלים)
2 כוסות אורז עגול מושרה במים קרים לחצי שעה ומסונן
1/4 כפית כמון
1/4 כפית כורכום
מלח ופלפל שחור טחון
אופן הכנה:
+ מחממים סיר כבד עם שמן ומטגנים בצלים על להבה גבוה בסיר חצי מכוסה כ-10 דקות להזהבה יפה. מוסיפים פרגיות, מסירים את המכסה ומטגנים 6-7 דקות עד שקוביות הפרגית מזהיבות מעט.
+ מוסיפים את כל עשבי התיבול, מערבבים ומטגנים דקה-שתיים. מוסיפים 1/2 כוס מים רותחים, מנמיכים להבה לבינונית-נמוכה ומבשלים בסיר מכוסה 15 דקות.
+ מוסיפים אורז, תבלינים ומלח ומערבבים היטב. יוצקים 2 כוסות מים חמים ומביאים לרתיחה, בשלב זה כדאי לטעום שהמים מלוחים מספיק כדי שלא יצא אורז תפל.
+ מבשלים על הלהבה הכי נמוכה בסיר מכוסה 40 דקות. מסירים מהלהבה ומשהים 15 דקות בסיר מכוסה. בעזרת כף עץ רחבה מעבירים לצלחות הגשה ואוכלים חם. שומרים במקרר עד 3 ימים.
בתאבון,
אלונה
יצא ניפלא תודה רבה
איזה כיף, תודה רבה ושבת שלום
ממש ככה לא מכינים בחש ושי לכם הרבה לילמוד מהבוכרים.
אז בבקשב תכתב איך כן מכינים .
יצא טעים, תודה ! להבא רק אשתמש בפחות שמן מאחר וגם הפרגית מאוד שמנה.
איזה כיף, תודה
ניראה ממש מעולה !!!
yummy :)))
נרא טעים, שומרת את המתכון.
בזמן האחרון אני מחפשת מתוכנים חדשים, נמאס לי לבשל כל פעם אותו דבר.
תודה
יאמי! גם אצלי אוהבים מאוד את השילוב של פרגית ואורז 🙂
היי..חייב להשרות את האורז?
עדיף. אם את לא משרה צריך להוסיף יותר נוזלים ויותר זמן בישול
יצא מושלם!!
היי אלונה
ראיתי באתר אחר מתכון מאוד דומה אבל במתכון ההוא בישלו את האורז רק 20 דקות ועוד 10 דקות עם אש כבויה.
למה במתכון המדהים שלך צריך 40 דקןת ועוד 15 דקות בלהבה כבויה?
תודה
היי נועם,
ההבדל יכול להיות קשור לכל מני שינויים במתכון או סוג האורז. מאחר ואני אוהבת את העורז "קרמי" ורך מאוד בתבשיל מהסוג הזה אני מבשלת זמן ארוך יותר ממה שנהול לבשל אורז סתם כך.
במקור, באחש היא מאכל שמבשלים המון זמן. ולכן אין באמת בעיה לבשל את האורז גם שעה, יש שם מספיק שומנים ש"יגנו" על המרכיבים.
הכנתי אתמול. יצא פצצה!!!! חבל שאי אפשר להעלות כאן תמונה. תודה רבה!!
איזה כיף לשמוע!
תמיד מוזמנת לעלות תמונות ולתייג בפייס (בלושה) או באינסטגרם (balooosha)
♡