החום עושה לי כל כך טוב שהחלטתי לחלוק איתכם את ה-מתכון שנחשב להיט היסטרי במשפחה המצומצמת והמורחבת שלי, רוצה לומר שאם איגור (אבי היקר) מגיע וברצוני לפנק אותו, מייד אעמיד סיר עם שמן ואתחיל במלאכת הטיגון.
כשאני חושבת על כיסי הבצק המופלאים הללו עולה במוחי זיכרון משעשע.
בזמנו, כשאייל שני פתח את המזנון והגיש פירה תפו"א בפיתה שונאיו התנפלו עליו אמרו שהוא שרלטן ומאכיל אותנו לוקשים (או פיתה ממולאת תפו"א ליתר דיוק). אוהביו היללו את הצד "החדשני".
אני אומנם נמנית עם אוהביו, בעיני הוא איש מעניין שיודע המון אודות אוכל אבל…. הוא ממש לא המציא את החיבור בין פחמימה לפחמימה. במטבח הרוסי יש כמה מאכלים של בצק ממלוא בפחמימה אחרת והפירושקי בראשם. לרוב ממלאים אותם בפירה תפוחי אדמה אבל מילוי בשר וכרוב גם כן נפוצים מאוד – ראו הצעות בהמשך.
משמעות המילה פירושקי PIROSHKI היא "עוגות קטנות" פירוג=עוגה (מלוחה או מתוקה)
כשאני חושבת על כיסי הבצק המופלאים הללו עולה במוחי זיכרון משעשע.
בזמנו, כשאייל שני פתח את המזנון והגיש פירה תפו"א בפיתה שונאיו התנפלו עליו אמרו שהוא שרלטן ומאכיל אותנו לוקשים (או פיתה ממולאת תפו"א ליתר דיוק). אוהביו היללו את הצד "החדשני".
אני אומנם נמנית עם אוהביו, בעיני הוא איש מעניין שיודע המון אודות אוכל אבל…. הוא ממש לא המציא את החיבור בין פחמימה לפחמימה. במטבח הרוסי יש כמה מאכלים של בצק ממלוא בפחמימה אחרת והפירושקי בראשם. לרוב ממלאים אותם בפירה תפוחי אדמה אבל מילוי בשר וכרוב גם כן נפוצים מאוד – ראו הצעות בהמשך.
משמעות המילה פירושקי PIROSHKI היא "עוגות קטנות" פירוג=עוגה (מלוחה או מתוקה)
לסיכום רק אציין שמתכון לפירושקי אווריריים הוא פשוט ולא מצריך יותר מ-5 מוצרים (בערך!! לא לקפוץ כי מלח ופלפל לא נחשבים) שיש בכל בית. נכון, ההכנה היא קצת סיזיפית אבל יאללה תאספו כמה חברים מסביב לשעה של ריכולים וזה יהפוך את כל החוויה להרבה יותר מהירה ובסופו של תהליך טעימה ברמות קשות. מד האושר שלכם יצא מגדרו כבר בביס השני.
מתכון לפירושקי
חומרים ל-30 יחידות:
לבצק:
1 ק"ג קמח
2 כפות שמרים יבשים
1 כף סוכר
1 כפית מלח
2 ביצים
2.5-3 כוסות חלב (או מים)
1/2 כוס שמן
למלית:
6 תפוחי אדמה גדולים קלופים וחתוכים לשמיניות
1 בצל גדול קצוץ דק
2 כפות שמן נטרלי + שמן לטיגון חצי עמוק
50 גרם חמאה
150 גרם גבינה צהובה מגוררת (לא חובה)
מלח ופלפל שחור טחון
לבצק:
1 ק"ג קמח
2 כפות שמרים יבשים
1 כף סוכר
1 כפית מלח
2 ביצים
2.5-3 כוסות חלב (או מים)
1/2 כוס שמן
למלית:
6 תפוחי אדמה גדולים קלופים וחתוכים לשמיניות
1 בצל גדול קצוץ דק
2 כפות שמן נטרלי + שמן לטיגון חצי עמוק
50 גרם חמאה
150 גרם גבינה צהובה מגוררת (לא חובה)
מלח ופלפל שחור טחון
אופן הכנה:
+ מכינים בצק: מערבבים את כל החומרים היבשים יחד. יוצרים גומחה במרכז ומוסיפים ביצים, חלב ושמן, לשים 10 דקות עד לקבלת בצק חלק וגמיש. (ברור שיותר קל להשתמש במיקסר עם וו לישה. אבל אם אין בידכם אחד כזה אז יאללה להפשיל שרוולים זה כיף!)
+ מכסים בניילון ומתפיחים כשעה עד הכפלת הנפח (במידה וחם בבית קצת פחות, בחורף זה יכול להגיע גם לשעה וחצי).
+ מכינים מלית: מבשלים תפוחי אדמה בסיר עם מי מלח כ-40 דקות עד שהם רכים. מסננים היטב.
+ מחממים מחבת עם 2 כפות שמן ומטגנים בצל 5-6 דקות להזהבה.
+ מוסיפים חמאה לתפוחי אדמה המבושלים ומועכים לפירה חלק. מוסיפים בצל מטוגן, גבינה מגוררת מתבלים במלח ופלפל ומערבבים היטב.
+ מרדדים, מעצבים ומטגנים: מעבירים את הבצק למשטח מקומח ולשים מעט כדי להוציא את כל האוויר. מחלקים את הבצק ל-3 חלקים ומרדדים כל חלק לעלה בעובי של 1/2 ס"מ. קורצים עיגולים בעזרת כוס רחבה (בקוטר 8 ס"מ). את שאריות הבצק אוספים ומאחדים לכדור ומרדדים בסבבים הבאים. עד אז מכסים במגבת לחה למנוע התייבשות.
+ בעזרת אצבעות מדקקים את קצוות העיגול, מניחים כף מלית במרכז ומהדקים את הקצוות. כאן אפשר לראות עוד סוגי סגירה. מועכים מעט את הכיסון ומניחים על משטח מקומח. כל ממשיכים עם שאר העיגולים. בשלב זה אפשר לסדר את הכיסונים על גבי מגש ולהקפיא. מפשירים במקרר ומטגנים לפי ההוראות בהמשך.
+ מחממים מחבת רחבה עם שמן לטיגון חצי עמוק. מטגנים כיסונים 2-3 דקות מכל צד עד להזהבה יפה. מעבירים לצלחת מרופדת בנייר סופג ומגישים חם. גם בשלב הזה אפשר להקפיא. מחממים בתנור שחומם ל-180 מעלות כ-10 דקות.
+ מכסים בניילון ומתפיחים כשעה עד הכפלת הנפח (במידה וחם בבית קצת פחות, בחורף זה יכול להגיע גם לשעה וחצי).
+ מכינים מלית: מבשלים תפוחי אדמה בסיר עם מי מלח כ-40 דקות עד שהם רכים. מסננים היטב.
+ מחממים מחבת עם 2 כפות שמן ומטגנים בצל 5-6 דקות להזהבה.
+ מוסיפים חמאה לתפוחי אדמה המבושלים ומועכים לפירה חלק. מוסיפים בצל מטוגן, גבינה מגוררת מתבלים במלח ופלפל ומערבבים היטב.
+ מרדדים, מעצבים ומטגנים: מעבירים את הבצק למשטח מקומח ולשים מעט כדי להוציא את כל האוויר. מחלקים את הבצק ל-3 חלקים ומרדדים כל חלק לעלה בעובי של 1/2 ס"מ. קורצים עיגולים בעזרת כוס רחבה (בקוטר 8 ס"מ). את שאריות הבצק אוספים ומאחדים לכדור ומרדדים בסבבים הבאים. עד אז מכסים במגבת לחה למנוע התייבשות.
+ בעזרת אצבעות מדקקים את קצוות העיגול, מניחים כף מלית במרכז ומהדקים את הקצוות. כאן אפשר לראות עוד סוגי סגירה. מועכים מעט את הכיסון ומניחים על משטח מקומח. כל ממשיכים עם שאר העיגולים. בשלב זה אפשר לסדר את הכיסונים על גבי מגש ולהקפיא. מפשירים במקרר ומטגנים לפי ההוראות בהמשך.
+ מחממים מחבת רחבה עם שמן לטיגון חצי עמוק. מטגנים כיסונים 2-3 דקות מכל צד עד להזהבה יפה. מעבירים לצלחת מרופדת בנייר סופג ומגישים חם. גם בשלב הזה אפשר להקפיא. מחממים בתנור שחומם ל-180 מעלות כ-10 דקות.
גיוונים ועניינים:
פירושקי במילוי בשר: 1/2 ק"ג בשר טחון עם 1/2 צרור כוסברה קצוצה מתובל במלח ופלפל שחור טחון
פירושקי במילוי ביצים ובצל ירוק: 6 ביצים קשות קצוצות עם 5 גבולי בצל ירוק קצוץ
פירושקי במילוי גבינות: 200 גרם גבינת טוב טעם עם 250 גרם גבינה צהובה מגוררת וביצה טרופה
פירושקי במילוי כרוב: 400 גרם כרוב כבוש שטוף ומסונן היטב (אפשר לרכוש במעדניות רוסיות)
שבת שלום וחג שמן שמח
אלונה
היי. נראה נהדר כרגע מנסה להכין.האם אפשר לאפות את הפירושקימבמקום לטגן??
היי מיטל, אם ממש חייבים אז אפשר לאפות. צריך לקחת בחשבון שהמרקם יהיה שונה לגמרי, זה יהיה יותר "לחמניה" רכה ממולאת מאשר "ספגניה" מלוחה. במידה ותחליטי לאפות כדי למרוח בביצה טרופה לפני הכניסה לתנור
תודה על התגובה המהירה.בלי נדר אדווח איך יצא.אעשה חלק מטוגן וחלק אפוי.
איזה כיף, בתאבון וממתינה לעדכונים
המטוגנות יצאו הרבה יותר טעימות ללא ספק.אבל נפתחו לי קצת בטיגון.. התמונה אצלך בהגדלה? כי לא יצא כאלה גדולות
ברור שהמטוגנות הרבה יותר טעימות . בפעם הבאה כדי להדק את הסגירה חזק יותר. לגבי הגודל זה תלוי בקוטר העיגול שקורצים אבל קטנים זה הכי טעים.
מתכוונת לנסות את גלילות החצילים עם הפסטו. בקרוב☺
כשביקרתי ברומניה מכרו משהו דומה אבל פתוח ועליו שמנת חמוצה והמון שום.
מכירה? אפשר להכין מאותו מתכון בסיסי?
היי לימור,
לפי מה שאת מתארת מדובר ב"לנגוש", מין פיתה של בצק שמרים בטיגון עמוק.
לדעתי הבצק הזה יכול להתאים להכנת לנגוש אם כי לא ניסיתי
יצא מאוד מאוד טעים .
פעם ראשונה שהכנתי למרות זה ממש שונה ממה שההורים שלי מכינים אבל זה גרף מחמאות.
אני רק הוספתי פטריות כשתיגנתי את הבצל אז זה הוסיף לטעם .
הי, זה נראה מעולה!
אני רוצה להשתמש בשמרית,
כמה גרם שמרים יבשים יש במתכון (כדי שאוכל להמיר לטריים)?
אפשר במקום כרוב כבוש, כרוב מאודה?
אם את מתכוונת למאודה במחבת אז כן, לגמרי. הייתי מוסיפה גם מעט גזר מגורר ואולי מתחילה בטיפה בצל קצוץ.
אין לי מושג איך רק עכשיו גיליתי את הבלוג שלך, אבל הכנתי עכשיו ויצא מעדןןןןןןן!! תודה רבה רבה!
יום אחד רציתי להפתיע את אבא שלי עם פירושקי. זה מאכל שהוא נהג לאכול בילדותו בתדירות גבוהה, אז למצוא מתכון מנצח מבין אלפי מתכונים ברוסית,אנגלית ועברית היה מאתגר. לא יודעת למה אבל הראש שלי אמר לי לעבוד עם המתכון הזה, ואני כל כך שמחה שעשיתי את זה! מתכון מנצח! תודה רבה רבה. כל המשפחה אהבה 🙂
רציתי לדעת . איך להכין אפוי עם תפוחים
היי חיה,
לא הבנתי את השאלה
אלונה
לא הייתי עושה את זה. עדיף לטגן ולחמם ביום שאחרי.