מה בא לך לאכול?
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram
בלושה
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram
  • סדנאות וארוחות
  • מתכונים
    • מאפים מלוחים
    • מטבח קווקזי ושו"ת
    • מהיר ועצבני
    • בשר ועוף
    • סלטים
    • עיקריות
    • תוספות
    • חגים
      • פורים
      • חנוכה
      • פסח
      • ראש השנה
      • שבועות
    • ממרחים ורטבים
    • טבעוני / צמחוני
    • מרקים
    • מתוק
  • מטיילת ואוכלת
    • בירושלים
    • בארץ
    • בעולם
  • דברו איתי
  • אודות
  • Newsletter
  • סדנאות וארוחות
  • מתכונים
    • מאפים מלוחים
    • מטבח קווקזי ושו"ת
    • מהיר ועצבני
    • בשר ועוף
    • סלטים
    • עיקריות
    • תוספות
    • חגים
      • פורים
      • חנוכה
      • פסח
      • ראש השנה
      • שבועות
    • ממרחים ורטבים
    • טבעוני / צמחוני
    • מרקים
    • מתוק
  • מטיילת ואוכלת
    • בירושלים
    • בארץ
    • בעולם
  • דברו איתי
  • אודות
  • Newsletter
דף הבית » מתכונים » טבעוני / צמחוני » לחם קופים מלוח ומסע בזמן 101 שנים אחורה

לחם קופים מלוח ומסע בזמן 101 שנים אחורה

24 בדצמבר 2015 11:02 אין תגובות

"סבא וסבתא אברהם ושרה נולדו ברוסיה הלבנה לפני מלא שנים. אם לדייק, סבא ב-1913 וסבתא בערך שנתיים אחריו. אז לא ממש הקפידו על תאריכי לידה. ב-1922 היגרו לארה"ב כי היהודים די סבלו שם מכל מיני פרעות, לא עלינו. סבא היה מורה מעולה למתמטיקה, צרפתית, עברית והיסטוריה. סבתא עבדה במשרד של עורכי דין והייתה ציירת בחסד. לסבא היה פטיש קל לארץ ישראל והוא החליט להעלות את המשפוחה לארץ הקודש ב-1964. הם גרו בירושלים ברחוב טשרניחובסקי, כשמסביב היו רק שדות וקוצים ומנזר, ולמורת רוחן של שתי בנותיו הם נאלצו לדבר רק עברית בבית. מין החלטה ציונית כזו של סבא. סבתא הייתה אישה בעלת נפש עדינה, רוך וחסד שרו בסביבתה כל ימי חייה. באמת, לא בקלישאה. סבא היה איש חכם מאין כמותו עם עקרונות ודרך אחת נכונה שבה יש לחיות את החיים, אט אט עם הגיל והחיים הוא נתן לאחרים להושיט לו יד ולב והוא הלך והתרכך וחי חיים שלמים מלומדים ומלאים עד שנפטר בגיל 101. זהו. אני מאד מתגעגע לשניהם."
כך כתב לי אלעד לפני חודשיים

יש לי חבר ושמו אלעד ליפשיץ-מזומן, אני קוראת לו אלעזז. הוא מסוג החברים שאתה מצליח לייצר מערכת יחסים עמוקה מבלי שהם נופלים למקומות הנידיים, מאלצים אותך להיות זמין 24/7 ועוד תסמינים של יחסים מעייפים. הוא מודע היטב לאהבתי, אם לא לומר אובססיה קלילה, לכלי אוכל ובישול. כשסבא שלו עזב לעולם שכולו טוב בגיל 101 הוא הציע לי לבוא ולקחת חלק מהכלים .

הגעתי לדירה ירושלמית ומייד הרגשתי בקפסולת זמן מדהימה, אפופה ריח שהזכיר לי חיים שאף פעם לא חייתי. כשראיתי באיזו אהבה (מהולה בגעגוע) אמא של אלעד ארזה לי את הדברים ידעתי שאני חייבת לה, חייבת להחיות את הכלים הללו ולאפשר להם לספר את הסיפור דרך האסתטיקה העדינה שלהם, חלקם קצת חלודים, לא מתיימרים להיות מכונות משומנות תוצרת מעצב תעשייתי שמכר את נשמתו ל"סוהו".

ואז הבנתי, הבנתי את ההצלחה הקולוסלית של טרנד ה"וינטג'" השולט בנו ביד רמה כבר עשור. הכמיהה הזאת שלנו (שלי) לשקט הזה, לעדינות, לסיפור משפחתי שלא סיפרו לנו, לעבר שהוא לא שלנו אבל היינו רוצים שיהיה חלק מאיתנו ויש לנו בלב איזה מקום חם לסבתא שיק הזה.

זה מעורר אצלי המון שאלות על מה כל כך מנוכר בהווה שלנו שאנחנו צריכים כל הזמן ללכת ברוורס לשם ובסופו של דבר אני תמיד חוזרת לאותה תשובה – זה הצורך שלנו בחום ואהבה פשוטים ונקיים.

התקשתי לעמוד בדירה של אברהם ושרה, כאב לי שעוד כמה חודשים הציורים המדהימים שלה כבר לא יהיו על הקירות. למרות הרצון של המשפחה לשמר את הזיכרונות, משהו נעלם מן העולם והוא הפך לקצת יותר קר.
בימים שאני נוברת בערמות זבל שאני לא מצליחה לשחרר מהבית, הדפים, הפליירים, חוברות הקומיקס מתקופת בצלאל, צילומים שפיתחתי, בגדים שכבר לא יעלו עלי, אני צוחקת על עצמי ויודעת שיום אחד כל זה ייזרק ולא יהיה לזה שום ערך. הרי גם בעיני זה כבר כמעט חסר ערך. אבל זו תסמונת שאני מגלה יותר ויותר אצל מהגרים אשר נתלשו מבתיהם והגיעו לכאן, לארץ הקודש. על זה כבר ארחיב בפוסט ההמשך על לחם קופים מתוק שהוא קינוח מהמם לנובי גוד (לא, זה לא סילבסטר).


מתכון ללחם קופים מלוח

חומרים לתבנית קוגלהוף בקוטר 26 ס"מ: (אם אין לכם, מניחים כוס במרכז כפי שעשיתי בצילום למעלה)
לבצק
4 כוסות קמח
11/2 כפיות מלח
2 כפיות שמרים
1 כף סוכר
1 ביצה
60 גרם חמאה מומסת
1 כוס חלב פושר
50 גרם פרמזן מגורר
לציפוי:
100 גרם חמאה מלוחה מומסת
4 כפות קצח
2 כפות סומק
150 גרם פרמזן מגורר

אופן הכנה:
+ מכינים בצק: שמים קמח, מלח, סוכר ושמרים בקערת מיקסר ומערבבים לפיזור החומרים. מוסיפים את שאר החומרים ולשים בעזרת וו לישה 6-8 דקות לקבלת בצק חלק. מכסים בניילון נצמד ומתפיחים שעה עד הכפלת הנפח.
+ מכדררים, מצפים ואופים: מחממים תנור ל-175 מעלות ומברישים תבנית בחמאה.
+ מוציאים את הבצק למשטח מקומח קלות, מגלגלים לנקניק ומחלקים לפיסות בגודל משמש. מגלגלים כל פיסה לכדור בגודל משמש.
+ שמים חמאה מומסת בצלחת עמוקה ובצלחת נוספת שמים קצח, סומק ופרמזן ומערבבים.
+ טובלים כל כדור בחמאה ולאחר מכן בתערובת הפרמזן ומניחים בתבנית. ממשיכים כך עד שכל הכדורים מצופים.
+ אופים 40 דקות עד להזהבה עדינה. מצננים מעט לפני ההגשה.

בתאבון ותודה לסבא אברהם, סבתא שרה ואלעזז הנכד המוכשר
עוד יומיים פוסט על לחם קופים מתוק, נובי גוד וכל מה שביניהם

אלונה

אולי תאהבו גם:

  • חנומה HANUMAחנומה HANUMA
  • עוגיות שקדים סופר פריכותעוגיות שקדים סופר פריכות
  • בייגל כוסמין ויוגורטבייגל כוסמין ויוגורט
  • כופתאות במילוי בטטה ותפו"אכופתאות במילוי בטטה ותפו"א
פורסם ב: טבעוני / צמחוני, מאפים מלוחים, מתכונים, תוספות
« הקודם
הבא »

השארת תגובה

ביטול

מה בא לך אכול?
שבלולי תרד, פטה וקשקבל

שבלולי תרד, פטה וקשקבל

עוגיות צ'דר ופלפל שחור

עוגיות צ'דר ופלפל שחור

פסטו עלי גפן צעירים

פסטו עלי גפן צעירים

פחלווה של רוזי

פחלווה של רוזי

מרק עדשים, פטריות ושמיר

מרק עדשים, פטריות ושמיר

אלו גובי – תבשיל כרובית הודי

אלו גובי – תבשיל כרובית הודי

מנטי ארמני

מנטי ארמני

צ'יבורקי CHIBUREKI

צ'יבורקי CHIBUREKI

קוטאב – QUTAB

קוטאב – QUTAB

פיתה כוסמין ממולאת בזעתר וגבינת חמד

פיתה כוסמין ממולאת בזעתר וגבינת חמד

חנומה HANUMA

חנומה HANUMA

אדג'יקה – ADJIKA

אדג'יקה – ADJIKA

לחמניות בית ספר

לחמניות בית ספר

משתה קווקזי

משתה קווקזי

סדנת כיסונים

סדנת כיסונים

  • בשר ועוף
  • חגים
  • טבעוני / צמחוני
  • מהיר ועצבני
  • מאפים מלוחים
  • מטבח קווקזי ושו"ת
  • עיקריות
  • תוספות
בלושה באינסטוש
Follow on Instagram
גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן
פתח סרגל נגישות כלי נגישות

כלי נגישות

  • הגדל טקסטהגדל טקסט
  • הקטן טקסטהקטן טקסט
  • גווני אפורגווני אפור
  • ניגודיות גבוההניגודיות גבוהה
  • ניגודיות הפוכהניגודיות הפוכה
  • רקע בהיררקע בהיר
  • הדגשת קישוריםהדגשת קישורים
  • פונט קריאפונט קריא
  • איפוס איפוס