
יש לי חבר ושמו אלעד ליפשיץ-מזומן, אני קוראת לו אלעזז. הוא מסוג החברים שאתה מצליח לייצר מערכת יחסים עמוקה מבלי שהם נופלים למקומות הנידיים, מאלצים אותך להיות זמין 24/7 ועוד תסמינים של יחסים מעייפים. הוא מודע היטב לאהבתי, אם לא לומר אובססיה קלילה, לכלי אוכל ובישול. כשסבא שלו עזב לעולם שכולו טוב בגיל 101 הוא הציע לי לבוא ולקחת חלק מהכלים .
הגעתי לדירה ירושלמית ומייד הרגשתי בקפסולת זמן מדהימה, אפופה ריח שהזכיר לי חיים שאף פעם לא חייתי. כשראיתי באיזו אהבה (מהולה בגעגוע) אמא של אלעד ארזה לי את הדברים ידעתי שאני חייבת לה, חייבת להחיות את הכלים הללו ולאפשר להם לספר את הסיפור דרך האסתטיקה העדינה שלהם, חלקם קצת חלודים, לא מתיימרים להיות מכונות משומנות תוצרת מעצב תעשייתי שמכר את נשמתו ל"סוהו".
ואז הבנתי, הבנתי את ההצלחה הקולוסלית של טרנד ה"וינטג'" השולט בנו ביד רמה כבר עשור. הכמיהה הזאת שלנו (שלי) לשקט הזה, לעדינות, לסיפור משפחתי שלא סיפרו לנו, לעבר שהוא לא שלנו אבל היינו רוצים שיהיה חלק מאיתנו ויש לנו בלב איזה מקום חם לסבתא שיק הזה.
זה מעורר אצלי המון שאלות על מה כל כך מנוכר בהווה שלנו שאנחנו צריכים כל הזמן ללכת ברוורס לשם ובסופו של דבר אני תמיד חוזרת לאותה תשובה – זה הצורך שלנו בחום ואהבה פשוטים ונקיים.
התקשתי לעמוד בדירה של אברהם ושרה, כאב לי שעוד כמה חודשים הציורים המדהימים שלה כבר לא יהיו על הקירות. למרות הרצון של המשפחה לשמר את הזיכרונות, משהו נעלם מן העולם והוא הפך לקצת יותר קר.
בימים שאני נוברת בערמות זבל שאני לא מצליחה לשחרר מהבית, הדפים, הפליירים, חוברות הקומיקס מתקופת בצלאל, צילומים שפיתחתי, בגדים שכבר לא יעלו עלי, אני צוחקת על עצמי ויודעת שיום אחד כל זה ייזרק ולא יהיה לזה שום ערך. הרי גם בעיני זה כבר כמעט חסר ערך. אבל זו תסמונת שאני מגלה יותר ויותר אצל מהגרים אשר נתלשו מבתיהם והגיעו לכאן, לארץ הקודש. על זה כבר ארחיב בפוסט ההמשך על לחם קופים מתוק שהוא קינוח מהמם לנובי גוד (לא, זה לא סילבסטר).
מתכון ללחם קופים מלוח
חומרים לתבנית קוגלהוף בקוטר 26 ס"מ: (אם אין לכם, מניחים כוס במרכז כפי שעשיתי בצילום למעלה)
לבצק
4 כוסות קמח
11/2 כפיות מלח
2 כפיות שמרים
1 כף סוכר
1 ביצה
60 גרם חמאה מומסת
1 כוס חלב פושר
50 גרם פרמזן מגורר
לציפוי:
100 גרם חמאה מלוחה מומסת
4 כפות קצח
2 כפות סומק
150 גרם פרמזן מגורר
אופן הכנה:
+ מכינים בצק: שמים קמח, מלח, סוכר ושמרים בקערת מיקסר ומערבבים לפיזור החומרים. מוסיפים את שאר החומרים ולשים בעזרת וו לישה 6-8 דקות לקבלת בצק חלק. מכסים בניילון נצמד ומתפיחים שעה עד הכפלת הנפח.
+ מכדררים, מצפים ואופים: מחממים תנור ל-175 מעלות ומברישים תבנית בחמאה.
+ מוציאים את הבצק למשטח מקומח קלות, מגלגלים לנקניק ומחלקים לפיסות בגודל משמש. מגלגלים כל פיסה לכדור בגודל משמש.
+ שמים חמאה מומסת בצלחת עמוקה ובצלחת נוספת שמים קצח, סומק ופרמזן ומערבבים.
+ טובלים כל כדור בחמאה ולאחר מכן בתערובת הפרמזן ומניחים בתבנית. ממשיכים כך עד שכל הכדורים מצופים.
+ אופים 40 דקות עד להזהבה עדינה. מצננים מעט לפני ההגשה.
בתאבון ותודה לסבא אברהם, סבתא שרה ואלעזז הנכד המוכשר
עוד יומיים פוסט על לחם קופים מתוק, נובי גוד וכל מה שביניהם
אלונה