המטבח הקווקזי אינו שופע "קינוחים" מורכבים. לרוב, על שולחן התה יונחו פירות יבשים, דבש, ריבות וגם שלל בונבוניירות וסוכריות ממעדניות רוסיות. רק באירועים חשובים מאוד, אחת מנשות הבית תשקיע ותכין מגש ענק של פחלווה.
שמו של ממתק האגוזים מסגיר את הקשר שיש לו ל"בקלאווה" המוכרת לנו. רק שכאן, במקום בצק פילו משתמשים בבצק פריך והמלית תמיד תהיה עשויה מאגוזי מלך (ולא אגוזים אחרים).
את המתכון שלפניכם קיבלתי מרוזי מלך, אישה יקרה מאוד לליבי. הפחלווה שלה היא הטעימה ביותר שטעמתי. אומנם הורדתי מעט את כמויות הסוכר אבל מלבד השינוי הקטן הזה נשארתי נאמנה לפחלווה של רוזי.
מתכון לפחלווה – מטבח קווקזי
חומרים להכנת פחלווה בתבנית גדולה 29/39
לבצק:
- 560 גרם (4 כוסות) קמח
- 1 שקית אבקת אפיה
- חצי כוס סוכר
- 400 גרם קוביות קטנות של חמאה קרה
- 4 חלמונים
- 400 גרם (2 מיכלים) שמנת חמוצה 15%
למלית:
- 600 גרם אגוזי מלך טחונים
- 600 גרם סוכר
- 4 חלבונים
- 1 כפית אבקת נס קפה פשוט מומס ב-2 כפיות מים רותחים
לקישוט והברשה:
- חלמון
- אגוזי מלך חצויים או שקדים
- 2 כפות דבש
- 100 גרם חמאה מומסת
אופן הכנה:
- בקערת מיקסר שמים את הקמח, אבקת האפייה והסוכר, מערבבים.
- מוסיפים קוביות חמאה, חלמונים ושמנת חמוצה, מערבלים בעזרת וו גיטרה עד לקבלת בצק פירורי.
- מעבירים למשטח מקומח ולשים מעט ככל הניתן ועד והפירורים מתאחרים לבצק. עוטפים בניילון נצמד ומעבירים למקרר לשעה.
- מכינים מלית: בקערה גדולה מערבבים את כל חומרים המלית עד לפיזור אחיד של החלבונים והנס קפה.
- מחממים תנור ל-175 מעלות (מצב רגיל, לא טורבו).
- מרדדים, מרכיבים ואופים: מחלקים את הבצק ל-4 חלקים שווים.
- כל חלק מרדדים לעלה דק, בעובי של 3-4 מ"מ. מניחים עלה ראשון בתבנית ומפזרים שליש מהמלית, מניחים עוד עלה ומעליו עוד מלית וכו'.
- את שכבת הבצק העליונה מברישים בחלמון טרוף ובעזרת סכין גדולה וחדה חותכים באלכסונים עד לקבלת מעויינים קטנים. במרכז כל מעויין שמים אגוז מלך או שקד ומהדקים אותו הייטב.
- אופים בתנור חם 30 דקות.
- ממיסים את הדבש בחמאה המומסת. שופכים מעל הפחלווה ואופים 15 דקות נוספות עד לקבלת מאפה זהוב מאוד. מצננים ואוכלים.
אפשר לשמור בהקפאה למשך זמן או בקופסא אטומה בטמפ' החדר לימים הקרובים.
בתאבון,
אלונה