כן כן, אתם יודעים למי אני מתכוונת.
אנחנו לא צריכים איזה עוף שיקשט לנו את הצלחת. כל מה שאנחנו צריכים זה סיר אורז קטן וחמים, כף וחדר סגור (אולי קצת מוזיקה, אבל לא חייבים, אורז וכף זה מספיק).ואז גיליתי את הקיצ'רי, מנה נפלאה של אורז, עדשים אדומות וכמויות היסטריות של שום מטוגן עם תבלינים.בארץ אנחנו מכירים אותה כמנה מהמטבח העירקי. בני העדה נוהגים להכין אותה בימי חמישי, המיטלס מנדיי של העירקים). שהרי בימי חמישי נהגו להוריד את הבשר מהתפריט, כדי להכין את הקיבה לכבוד שבת המלכה. את הקיצ'רי אוכלים בליווי יוגורט קר שמאזן את התיבול העז והמהדרין מעמיסים ביצת עין מעל.
אז נכון, שגרירי המנה היו יהודי עירק אבל כבר בביס הראשון ברור לגמרי שישנה השפעה ההודית מובהקת. אין עם שמרשה לעצמו לשים כמות כזאת של תבלינים בביטחון כה גדול. כשמפשפשים קצת בהיסטוריה של יהודי בבל מגלים שהם ניהלו יחסי מסחר עם הודו ובתקופה קשה יותר גם נדדו להודו והשתקעו שם. אז ככל הנראה סיפחו אל התרבות הקולינרית את טעמיה של הארץ החדשה.
לא רק עירקים התאהבו בקיצ'רי, המאכל הגיע לבריטניה בזמן השלטון של האימפריה הבריטית בהודו, והוא הפך למאכל פופולרי בארוחת בוקר במהלך התקופה הוויקטוריאנית, בשל האפשרות להשתמש בחומרי גלם שנותרו בארוחת הערב של הלילה הקודם. לפי סברה אחרת, המנה הגיעה לסקוטלנד, והפכה לחלק מהמטבח המקומי (היא מופיעה בספר בישול סקוטי משנת 1790) , ורק בהמשך, בעקבות ההתלהבות הוויקטוריאנית מהתרבות והמזון ההודי הפכה לחלק מהמטבח האנגלי.
מתכון לקיצ'רי – אורז עם עדשים אדומות
חומרים ל-4 מנות:
1 כוס אורז פרסי
1/2 כוס עדשים אדומות
שמן זית (או חמאה)
מלח
1 ראש שום כתוש
2 כפיות כמון
1 כפית פפריקה אדומה מתוקה
1/2 כפית פפריקה חריפה
1/4 כפית פלפל שחור טחון
להגשה:
יוגורט
אופן הכנה:
+ מבשלים אורז: מחממים סיר בינוני עם 3כפות שמן זית ומטגנים אורז ועדשים דקה-שתיים עד שהם מצופים בשמן.
+ מוסיפים 2 כוסות מים רותחים ומלח. מביאים לרתיחה, מנמיכים את הלהבה למינימום ומבשלים 20 דקות בסיר מכוסה עד שהאורז מוכן.
+ בינתיים מכינים את התבלינים: מחממים מחבת עם 3 כפות שמן ומוסיפים שום. מטגנים דקה עד שריח השום מתחיל לעלות.
+ מוסיפים תבלינים ומטגנים דקה-שתיים עד שריח התבלינים עולה. נזהרים לא לשרוף את התבלינים.
+ מרכבים ומגישים: יוצקים את תערובת התבלינים החמה על האורז המוכן ומערבבים בעזרת כף עץ רחבה כך שהאורז לא יהפוך לעיסה והתבלינים יתפזרו באופן שווה.
+ מעבירים לצלחות הגשה, שמים 2-3 כפות יוגורט מעל ומגישים חם. שומרים במקרר עד יומיים.
שבת שלום,
אלונה