מה בא לך לאכול?
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram
בלושה
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram
  • סדנאות וארוחות
  • מתכונים
    • מאפים מלוחים
    • מטבח קווקזי ושו"ת
    • מהיר ועצבני
    • בשר ועוף
    • סלטים
    • עיקריות
    • תוספות
    • חגים
      • פורים
      • חנוכה
      • פסח
      • ראש השנה
      • שבועות
    • ממרחים ורטבים
    • טבעוני / צמחוני
    • מרקים
    • מתוק
  • מטיילת ואוכלת
    • בירושלים
    • בארץ
    • בעולם
  • דברו איתי
  • אודות
  • Newsletter
  • סדנאות וארוחות
  • מתכונים
    • מאפים מלוחים
    • מטבח קווקזי ושו"ת
    • מהיר ועצבני
    • בשר ועוף
    • סלטים
    • עיקריות
    • תוספות
    • חגים
      • פורים
      • חנוכה
      • פסח
      • ראש השנה
      • שבועות
    • ממרחים ורטבים
    • טבעוני / צמחוני
    • מרקים
    • מתוק
  • מטיילת ואוכלת
    • בירושלים
    • בארץ
    • בעולם
  • דברו איתי
  • אודות
  • Newsletter
דף הבית » מתכונים » בשר ועוף » באחש – אורז ירוק עם פרגיות

באחש – אורז ירוק עם פרגיות

25 במאי 2017 9:33 17 תגובות
 
אני מכבה את הלהבה ולא מעזה לפתוח את הסיר, יושבת במטבח ומחכה עוד כמה דקות. אורי כבר יודע, לא מתקרבים לסיר עד שאני מביאה לו צלוחית קטנה לטעימה.
אני פותחת את המכסה, ענן אדים סמיך וריחני עולה אל התקרה. בעזרת כף עץ רחבה אני לוקחת בזהירות מלוא כף אורז ומעבירה לצלחת. הגרגרים הירקרקים, מבריקים משומן ונדבקים אחד לשני כאילו מפחדים שיאכלו אותם מהר מדי. הם רכים נורא אבל שומרים על צורתם העגלגלה, סימן שאפשר לאכול.
בכל פעם שאני מכינה את הבאחש שלי, גם אם זה קורה פעמיים בשבוע יש את הספק הזה שמה לא הוספתי מספיק נוזלים והאורז יצא "אחד אחד" ואולי הוספתי יותר מדי ואז הגרגרים יתמוססו לעיסה בוצית ומדכאה.
 
 
חלטי באחש (חלטי משמעו שקית) מגיע מהמטבחים החמים של אוזבקסטן (מטבח בוכרי), שם נשות הבית היו מערבבות אורז, תעופות עשבי תיבול, בשר כבש וחלקי פנים של עוף (לרוב כבד) קצוצים דק. את התערובת היו מכניסות לשקית בד ומניחות בסיר עם מים. לפני כניסת החג בעלת הבית הייתה שולחות את אחד הילדים אל האופה והוא היה מכניס את הסיר לתנור הענק שלו. לאחר אפייה של שעות ארוכות היו מגישים את התבשיל החגיגי אל השולחן.
בזמנים ההם השקית הייתה הכרחית כדי לשמור על גרגרי האורז שלא יתפחו יתר על המידה. היום בהרבה בתים של יהודי בוכרה מוותרים עליה אבל בשום פנים ואופן לא מגלים לאף אחד, בכל זאת מסורת וכו'.
בפרץ חוצפה ארץ ישראלית יצרתי גרסה משלי. היא מעט פשוטה יותר ובעיני מאוד טעימה. את בשר הכבש החלפתי בפרגית היא שומנית ברמה מספקת. קיצרתי את זמני הבישול וכך המנה הנהדרת הזו יכולה להפוך לארוחת צהרים מושקעת ביום חול ולא רק לאירועים חגיגיים. ועדיין יש כמה נקודות שחייבים להקפיד עליהם:

האורז: משתמשים באורז עגול בלבד, בסמטי ושאר הזנים שיוצאים אחד-אחד לא מתאימים כאן, אנחנו רוצים להגיע למרקם מעט דביק.

חיתוך הפרגית: קוצצים את הפרגיות לקוביות בגודל 1 ס"מ. הבשר כאן הוא בגדר תבלין ולכן אנחנו לא רוצים לפגוש בצלחת פיסות גדולות. אבל גם לטחון את הבשר פחות מתאים, הוא יהפוך את התבשיל לדייסתי מדי. הכי נוח לפרוס את הפרגיות לרצועות ואז לקוביות. אנא מכם אל "תגלחו" מהבשר את השומן הוא הכרחי להצלחת התבשיל.

עשבי תיבול: יכול להיות שכמות העשבים תראה לכם מוגזמת, לא טעיתי במתכון, אלה הכמויות. את העשבים קוצצים דק בעזרת סכין חדה, לא במעבדי מזון למיניהם שיוציאו מהתבלינים את כל המיץ.

עניין נוסף, אם אחד מבני הבית לא חובב שמיר או כוסברה אין בעיה שתחליפו אבל אנא מכם נסו את המתכון כפי שהוא בפעם הראשונה ובפעם השנייה הכניסו את השינויים שאתם רוצים.

משפט הרגעה לפני שמתחילים, זה נשמע כמו המון עבודה אבל כשתסיימו את השלב הראשון והסיזיפי של קיצוץ הבשר ועשבים נגמרה העבודה. בתום 40 דקות בישול יתקבל תבשיל שתוכלו להגיש בגאווה באירועים הכי חגיגיים.


מתכון לבאחש – אורז ירוק עם פרגיות בהשראת המטבח הבוכרי

חומרים ל-6-8 מנות:
1/4 כוס שמן נטרלי
2 בצלים גדולים (או 3 בינוניים) קצוצים דק
1 ק"ג פרגית חתוכה לקוביות קטנות בגודל 1 ס"מ
1 צרור כוסברה קצוץ דק
1/2 צרור פטרוזיליה קצוץ דק
1/2 צרור שמיר קצוץ דק
5-6 גבעולי סלרי קצוצים דק (עם העלים)
2 כוסות אורז עגול מושרה במים קרים לחצי שעה ומסונן
1/4 כפית כמון
1/4 כפית כורכום
מלח ופלפל שחור טחון

אופן הכנה:

+ מחממים סיר כבד עם שמן ומטגנים בצלים על להבה גבוה בסיר חצי מכוסה כ-10 דקות להזהבה יפה. מוסיפים פרגיות, מסירים את המכסה ומטגנים 6-7 דקות עד שקוביות הפרגית מזהיבות מעט.
+ מוסיפים את כל עשבי התיבול, מערבבים ומטגנים דקה-שתיים. מוסיפים 1/2 כוס מים רותחים, מנמיכים להבה לבינונית-נמוכה ומבשלים בסיר מכוסה 15 דקות.
+ מוסיפים אורז, תבלינים ומלח ומערבבים היטב. יוצקים 2 כוסות מים חמים ומביאים לרתיחה, בשלב זה כדאי לטעום שהמים מלוחים מספיק כדי שלא יצא אורז תפל.
+ מבשלים על הלהבה הכי נמוכה בסיר מכוסה 40 דקות. מסירים מהלהבה ומשהים 15 דקות בסיר מכוסה. בעזרת כף עץ רחבה מעבירים לצלחות הגשה ואוכלים חם. שומרים במקרר עד 3 ימים.

בתאבון,
אלונה

אולי תאהבו גם:

  • סלט גזר שהתחפש לסלט פפאיה תאילנדיסלט גזר שהתחפש לסלט פפאיה תאילנדי
  • בייגלה זיתים, עגבניות מיובשות וקשקבלבייגלה זיתים, עגבניות מיובשות וקשקבל
  • בורקס בשר חגיגיבורקס בשר חגיגי
  • לחם קופים מלוח ומסע בזמן 101 שנים אחורהלחם קופים מלוח ומסע בזמן 101 שנים אחורה
פורסם ב: בשר ועוף, חגים, מתכונים, עיקריות, פסח, ראש השנה תגיות: אורז ירוק, באחש, תבשיל אורז חגיגי
« הקודם
הבא »

17 תגובות

  1. פרג׳ון פרידה 21 ביולי 2017 בשעה 11:55 הגב

    יצא ניפלא תודה רבה

    • אלונה אייזנברג 21 ביולי 2017 בשעה 11:56 הגב

      איזה כיף, תודה רבה ושבת שלום

  2. משתמש אנונימי (לא מזוהה) 18 ביוני 2018 בשעה 12:09 הגב

    ממש ככה לא מכינים בחש ושי לכם הרבה לילמוד מהבוכרים.

    • משתמש אנונימי (לא מזוהה) 28 בינואר 2021 בשעה 17:36 הגב

      אז בבקשב תכתב איך כן מכינים .

  3. אחעד 28 בדצמבר 2018 בשעה 10:40 הגב

    יצא טעים, תודה ! להבא רק אשתמש בפחות שמן מאחר וגם הפרגית מאוד שמנה.

    • אלונה אייזנברג 28 בדצמבר 2018 בשעה 10:48 הגב

      איזה כיף, תודה

  4. הילה לוי החו"ל כלול 16 בינואר 2019 בשעה 17:54 הגב

    ניראה ממש מעולה !!!

  5. נעה 17 בינואר 2019 בשעה 5:43 הגב

    yummy :)))

  6. הילה פלס 17 בינואר 2019 בשעה 8:00 הגב

    נרא טעים, שומרת את המתכון.
    בזמן האחרון אני מחפשת מתוכנים חדשים, נמאס לי לבשל כל פעם אותו דבר.
    תודה

  7. רוני | המטבח הקטן שלי 18 בינואר 2019 בשעה 13:15 הגב

    יאמי! גם אצלי אוהבים מאוד את השילוב של פרגית ואורז 🙂

  8. ענת 10 בינואר 2020 בשעה 11:10 הגב

    היי..חייב להשרות את האורז?

    • אלונה אייזנברג 26 באפריל 2020 בשעה 7:20 הגב

      עדיף. אם את לא משרה צריך להוסיף יותר נוזלים ויותר זמן בישול

  9. תמי 21 בפברואר 2020 בשעה 13:53 הגב

    יצא מושלם!!

  10. נועם 14 באפריל 2020 בשעה 20:53 הגב

    היי אלונה
    ראיתי באתר אחר מתכון מאוד דומה אבל במתכון ההוא בישלו את האורז רק 20 דקות ועוד 10 דקות עם אש כבויה.
    למה במתכון המדהים שלך צריך 40 דקןת ועוד 15 דקות בלהבה כבויה?
    תודה

    • אלונה אייזנברג 26 באפריל 2020 בשעה 7:17 הגב

      היי נועם,
      ההבדל יכול להיות קשור לכל מני שינויים במתכון או סוג האורז. מאחר ואני אוהבת את העורז "קרמי" ורך מאוד בתבשיל מהסוג הזה אני מבשלת זמן ארוך יותר ממה שנהול לבשל אורז סתם כך.
      במקור, באחש היא מאכל שמבשלים המון זמן. ולכן אין באמת בעיה לבשל את האורז גם שעה, יש שם מספיק שומנים ש"יגנו" על המרכיבים.

  11. מיכל 15 במאי 2020 בשעה 4:24 הגב

    הכנתי אתמול. יצא פצצה!!!! חבל שאי אפשר להעלות כאן תמונה. תודה רבה!!

    • אלונה אייזנברג 15 במאי 2020 בשעה 6:55 הגב

      איזה כיף לשמוע!
      תמיד מוזמנת לעלות תמונות ולתייג בפייס (בלושה) או באינסטגרם (balooosha)
      ♡

השארת תגובה

ביטול

מה בא לך אכול?
שבלולי תרד, פטה וקשקבל

שבלולי תרד, פטה וקשקבל

עוגיות צ'דר ופלפל שחור

עוגיות צ'דר ופלפל שחור

פסטו עלי גפן צעירים

פסטו עלי גפן צעירים

פחלווה של רוזי

פחלווה של רוזי

מרק עדשים, פטריות ושמיר

מרק עדשים, פטריות ושמיר

אלו גובי – תבשיל כרובית הודי

אלו גובי – תבשיל כרובית הודי

מנטי ארמני

מנטי ארמני

צ'יבורקי CHIBUREKI

צ'יבורקי CHIBUREKI

קוטאב – QUTAB

קוטאב – QUTAB

פיתה כוסמין ממולאת בזעתר וגבינת חמד

פיתה כוסמין ממולאת בזעתר וגבינת חמד

חנומה HANUMA

חנומה HANUMA

אדג'יקה – ADJIKA

אדג'יקה – ADJIKA

לחמניות בית ספר

לחמניות בית ספר

משתה קווקזי

משתה קווקזי

סדנת כיסונים

סדנת כיסונים

  • בשר ועוף
  • חגים
  • טבעוני / צמחוני
  • מהיר ועצבני
  • מאפים מלוחים
  • מטבח קווקזי ושו"ת
  • עיקריות
  • תוספות
בלושה באינסטוש
Follow on Instagram
גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן
פתח סרגל נגישות כלי נגישות

כלי נגישות

  • הגדל טקסטהגדל טקסט
  • הקטן טקסטהקטן טקסט
  • גווני אפורגווני אפור
  • ניגודיות גבוההניגודיות גבוהה
  • ניגודיות הפוכהניגודיות הפוכה
  • רקע בהיררקע בהיר
  • הדגשת קישוריםהדגשת קישורים
  • פונט קריאפונט קריא
  • איפוס איפוס