הפעם הראשונה שטעמתי סלט פפאיה הייתה ב"בית תאילנדי". באותה תקופה שיכנעתי את עצמי שאצליח להיות טבעונית ולכן שאלתי את המלצרית מה האופציות שלי, היא המליצה על מספר מנות לא לפני ששאלה אם אנחנו אוכלות חריף. אני גיחחתי ביהירות "בארור!!" היא בחנה אותי ולקחה את ההזמנה. לאחר דקות ספורות היא הוציאה את הראשונות – סירות עלי חסה ממולאות בסלט פפאיה, דפקתי וואחד ביס והרגשתי את הפה שלי בוער באלפי להבות של חמוץ ומתוק וקרנצ'י וחריף מאוד. הזמנתי עוד סיבוב.
אני לא אשת סלטים, לרוב אעדיף פיסת בצק אפוי אבל המטבח התאי הצליח להשכין שלום ביני לבין הירקות. מערכת טעמים רחבה שמורכבת מתערובת של כל הטעמים יחד בהרמוניה מושלמת: צ'ילי עוקצני, סוכר דקלים, רוטב דגים בעל המליחות המורכבת. או במילה אחת בום!
אבל יש לי בעיה עם פפאיה, אני גרה בערבות פסגת זאב שבצפון ירושלים, שכונה מאוד פונקציאונלית ברמה הקולינרית. פה מה שלא זול או נפוץ מאוד, לא קיים. המון חומרי גלם פשוט לא מגיעים אל מדפי החנויות (למשל – פפאיה ירוקה). אז כשאין לי זמן להתרוצץ ברכבת כדי להגיע לשוק אני הולכת לירקן וקונה שקית גזרים יפים. גיליתי שהם חלופה לא רעה בכלל, המרקם מאוד דומה לפפאיה והם מעט מתוקים יותר אז פשוט מאזנים את זה עם עוד קצת מיץ ליים (אה, קשה למצוא פה ליים אז לימון).
אני לא מתלוננת חלילה, בעיני בריא ונכון מכל הסיבות שבעולם להשתמש בחומרי גלם מקומיים אבל יש לי תחושה שגם את הגזר שמוכרים פה הטיסו מטורקיה.
מתכון לסלט גזר אסיאתי
חומרים ל-3-4 מנות:
4 גזרים חתוכים לרצועות דקיקות בעזרת מנדולינה או קולפן יעודי (ראו צילום למעלה)
חופן כוסברה קצוצה
לרוטב:
שן שום כתושה
1/2 פלפל צ'ילי אדום קצוץ דק מאוד
1 עיגול סוכר דקלים קצוץ דק מאוד (להשיג בחנויות מזרח ומערב) או 2 כפיות סוכר דמררה
מיץ מליים שלם או מ-1/2 לימון
3 כפות רוטב דגים
2 כפיות שמן שומשום
להגשה:
חופן בוטנים קלופים ומלוחים
2 כפות קריספי שאלוטס (להשיג בחנויות מזרח ומערב)
אופן הכנה:
+ מכינים רוטב: שמים את חומרי הרוטב בקערה קטנה וטורפים בעזרת מזלג עד שהסוכר מתמוסס.
+ מתבלים: שמים גזר בקערת ערבוב ויוצקים רוטב מעל, מעסים בעדינות בעזרת הידיים את הרוטב אל תוך הגזר. בשלב זה אפשר להעביר את הסלט לקופסה אטומה ולשמור במקרר עד יום למחרת.
+ מרכיבים ומגישים: מוסיפים כוסברה ומערבבים. מפזרים מעל בוטנים ושאלוטס ומגישים מייד.
בתאבון,
אלונה